Baktérie bežne prítomné v ústach a čreve môžu podľa vedcov z Japonska zvýšiť riziko smrteľných zdravotných problémov. Väčšie populácie baktérie Streptococcus anginosus boli nájdené v črevách pacientov, ktorí nedávno prekonali mŕtvicu. „To naznačuje, že táto bežná baktéria by mohla zvýšiť pravdepodobnosť vzniku mŕtvice,“ myslia si autori z Tokia.
Mŕtvica je závažný stav obehovej sústavy, pri ktorej dôjde k náhlemu zastaveniu prítoku krvi do mozgu upchatím či prasknutím cievy. Je známe, že vysoký krvný tlak, zvýšená hladina nezdravého cholesterolu, cukrovka a fibrilácia predsiení zvyšujú riziko tohto problému, ktorý môže končiť smrťou alebo vážnym postihnutím. Vedci z Japonska zistili, že ľudia s určitým druhom baktérií v ústach a črevách sú na tento problém náchylnejší.
„Podľa výskumu boli pacienti, ktorí mali v črevách výrazné množstvo baktérie Streptococcus anginosus, náchylnejší na úmrtie alebo ďalšie závažné kardiovaskulárne príhody v priebehu dvoch rokov v porovnaní s pacientmi, ktorí túto baktériu nemali. Naše zistenia naznačujú, že analýza baktérií v ústach a črevách by mohla pomôcť pri určovaní rizika mŕtvice v budúcnosti. Sledovanie týchto škodlivých baktérií by mohlo pomôcť v prevencii potenciálne smrteľnej mŕtvice,“ verí doktor Šuiči Tonomura.
Predtým tím z Japonska zistil, že iná baktéria spôsobujúca zubný kaz, Streptococcus mutans, je spojená so zvýšeným rizikom krvácania do mozgu. „Zistili sme, že baktérie Streptococcus anginosus boli v slinách a črevách pacientov s akútnou mŕtvicou výrazne hojnejšie ako u kontrolnej skupiny ľudí, ktorí mŕtvicu nemali,“ dodáva doktor Tonomura.
Z jeho analýzy vyplýva, že Streptococcus anginosus v črevách bol spojený s pravdepodobnosťou mŕtvice vyššou o dvadsať percent. Baktéria Anaerostipes hadrus, ktorá má pozitívne účinky na zdravie čriev, bola spojená s rizikom mŕtvice o osemnásť percent nižším a Bacteroides plebeius, bežná črevná baktéria v japonskej populácii, s poklesom rizika o štrnásť percent.