21. sep. 2022 o 12:06
TASR, Koktejl

Tvrdé slová britského ministra obrany: Rusko sa stáva svetovým vyvrheľom

placeholder
Minister obrany Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Ben Wallace.
Zdroj: TASR

Holandský premiér Mark Rutte sa tiež pridal k sérii hlasov západných lídrov, ktorí sa odsudzujúco vyjadrili k stredajšiemu Putinovmu oznámeniu, že nariaďuje čiastočnú mobilizáciu.

Zahraničná politika
21. sep. 2022 o 12:06
Tvrdé slová britského ministra obrany: Rusko sa stáva svetovým vyvrheľom

Holandský premiér Mark Rutte sa tiež pridal k sérii hlasov západných lídrov, ktorí sa odsudzujúco vyjadrili k stredajšiemu Putinovmu oznámeniu, že nariaďuje čiastočnú mobilizáciu.

Rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina mobilizovať záložníkov v Rusku na podporu vojny na Ukrajine ukazuje, že jeho invázia zlyháva, reagoval v stredu britský minister obrany Ben Wallace. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Žiadne množstvo vyhrážok a propagandy nemôže skryť fakt, že Ukrajina túto vojnu vyhráva, že medzinárodné spoločenstvo je zjednotené a Rusko sa stáva svetovým vyvrheľom,“ uviedol Wallace vo vyhlásení.

Holandský premiér Mark Rutte sa tiež pridal k sérii hlasov západných lídrov, ktorí sa odsudzujúco vyjadrili k stredajšiemu Putinovmu oznámeniu, že nariaďuje čiastočnú mobilizáciu, a aj k jeho vyhrážkam jadrovými zbraňami.

Rutte pre holandskú rozhlasovú a televíznu stanicu NOS (Nederlandse Omroep Stichting) povedal: „Mobilizácia, vyzývanie na referendá v Doneckej oblasti, to všetko sú prejavy paniky. Jeho (Putinova) rétorika o jadrových zbraniach je niečo, čo sme počuli predtým už veľakrát, a necháva nás to chladných. To všetko je súčasť rétoriky, ktorú už poznáme. Odporúčam zachovať pokoj.“

POĽSKÝ PREMIÉR: RUSKO SA POKÚŠA ZNIČIŤ UKRAJINU

Rusko sa pokúša zničiť Ukrajinu a zmeniť jej hranice. V stredu to uviedol poľský premiér Mateusz Morawiecki v reakcii na vyhlásenie čiastočnej mobilizácie v Rusku. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

 

„S našimi spojencami urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby NATO ešte viac podporilo Ukrajinu v jej úsilí brániť sa,“ povedal Morawiecki počas vojenských cvičení poľskej, americkej a britskej armády na východe Poľska. Dodal, že Rusku nemožno dovoliť, aby sa mu podarilo Ukrajinu zničiť a získať časti jej územia.

 

Šéf poľskej prezidentskej kancelárie Pawel Szrot v stredu pre agentúru PAP uviedol, že ruská mobilizácia vojakov nie je ničím novým a iba potvrdzuje, čo sa v Rusku deje už mesiace. „Táto postupná skrytá mobilizácia teraz nadobúda oficiálnu podobu,“ dodal.

 

Stredajšie vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina podľa Szrota neznamená, že ruská armáda bude okamžite posilnená tisíckami nových vycvičených a vyzbrojených vojakov. „Toto je len začiatok tohto procesu a jeho dokončenie bude pre krajinu, ktorá je vo vojne a má veľké problémy so zásobovaním a výcvikom nových vojakov, veľmi ťažké,“ povedal.