21. sep. 2022 o 08:25
TASR, Koktejl

Rázny krok Putina: Vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, začne okamžite!

placeholder
Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu.
Zdroj: TASR/AP

Čo oznámil v očakávanom príhovore?

Správy
21. sep. 2022 o 08:25
Rázny krok Putina: Vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, začne okamžite!

Čo oznámil v očakávanom príhovore?

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v štyroch ukrajinských regiónoch o pripojení k Rusku. Oznámil to vo svojom prvom príhovore národu od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Putin tiež vyhlásil, že Rusko urobí všetko pre zaistenie bezpečných podmienok pre „referendá“, nariadil zvýšiť objem výroby vojensko-priemyselného a povedal, že pokiaľ bude ohrozená územná celistvosť Ruska, môžu byť použité jadrové zbrane. „Keď bude územná celistvosť našej krajiny ohrozená, určite použijeme všetky prostriedky, ktoré máme k dispozícii, aby sme ochránili Rusko a našich ľudí. Toto nie je bluf,“ varoval podľa agentúry AFP Putin. Dodal, že cieľom Západu je „oslabiť, rozdeliť a nakoniec zničiť našu krajinu“.

Putin uviedol, že podpísal dekrét o čiastočnej mobilizácii, ktorý má vstúpiť do platnosti v stredu. „Hovoríme o čiastočnej mobilizácii, čo znamená, že brannej povinnosti budú podliehať len občania, ktorí sú momentálne v zálohe, a predovšetkým tí, ktorí slúžili v ozbrojených silách a majú určitú vojenskú špecializáciu a relevantné skúsenosti,“ zdôraznil ruský prezident.

Čiastočná mobilizácia je „plne adekvátna hrozbám, ktorým čelíme, a to chrániť našu vlasť, jej suverenitu a územnú celistvosť a zaistiť bezpečnosť našich ľudí i ľudí na oslobodených územiach“, dodal Putin.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v stredu oznámil, že v Rusku bude mobilizovaných 300 000 záložníkov ruských ozbrojených síl.

Referendá o pričlenení sa k Rusku, v termíne od 23. do 27. septembra, ohlásili v utorok predstavitelia proruských separatistických „republík“ na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej –, ako aj Moskvou dosadení činitelia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.

Severoatlantická aliancia a Spojené štáty v utorok odsúdili proruskými úradmi plánované referendá o anexii častí Ukrajiny, označili ich za „fiktívne“ a vyhlásili, že ich výsledky neuznajú. V rovnakom zmysle sa vyjadrili aj Európska únia, Francúzsko, Nemecko a mnohé ďalšie západné krajiny. Význam oznámenia týchto referend spochybnil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

MYCHAJLO PODOĽAK: MOBILIZÁCIA BOLA PREDVÍDATEĽNÁ

Mobilizácia v Rusku bola predvídateľným krokom, ktorý sa stane mimoriadne nepopulárnym, a len zdôrazňuje, že vojna na Ukrajine neprebieha podľa plánu Moskvy. Pre tlačovú agentúru Reuters to v stredu povedal poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak.

 

Podoľak v SMS správe pre Reuters napísal, že ruský prezident Vladimir Putin sa snaží presunúť vinu za začatie nevyprovokovanej vojny a za následnú zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu ľudí v Rusku na Západ.

 

Poradca prezidenta takto reagoval na televízny prejav Putina k národu, v ktorom ruský líder v stredu ráno oznámil čiastočnú mobilizáciu v Rusku. Moskva už takmer sedem mesiacov vedie útočnú vojnu na Ukrajine, ale na bojiskách momentálne zaznamenáva straty. Čiastočná mobilizácia sa má podľa Putina začať už v priebehu stredy.