Vedci z USA zistili, že konzumácia čierneho a zeleného čaju môže byť zdraviu prospešná, pretože čajové lístky do seba vstrebávajú ťažké kovy, ktoré nezostávajú v nápoji. Takže ľudia, ktorí pijú čaj, prijímajú tekutinu s nízkym obsahom ťažkých kovov, čo môže blahodárne pôsobiť na ich zdravie.
Tím z Northwestern University zistil, že šálka čierneho čaju varená počas piatich minút znižuje koncentráciu iónov olova v roztoku asi o pätnásť percent. Kovy zostávajú v lístkoch, ktoré človek vyhodí a nekonzumuje.
„Je možné, že okrajovo konzumácia čaju znižuje príjem ťažkých kovov o veľmi malé množstvo a možno v rámci celej populácie to znižuje ochorenia spojené s konzumáciou kovov o ďalšie úmerne veľmi malé množstvo,“ mienia autori. Čajové lístky sú ale navyše zdrojom veľmi cenných antioxidantov, ktoré sú prevenciou mnohých ochorení vrátane rakoviny a chorôb srdca a ciev.
Pri práci s čiernym čajom vedci z Northwestern University zistili, že sa v náleve znižuje koncentrácia všetkých testovaných iónov kovov, vrátane olova, chrómu a kadmia. Navyše mal mletý čaj väčší účinok ako celé listy.
Pri testovaných šaržiach čierny, zelený a biely čaj znižovali koncentráciu olovnatých iónov vo vode vo väčšej miere ako čaj harmančekový, rooibos a oolong, pokiaľ sa nechali lúhovať dvadsaťštyri hodín. V prípade čaju vo vreckách záležalo aj na materiáli, celulózové vrecká znižujú koncentráciu olovnatých iónov, zatiaľ čo bavlnené a nylonové vrecká nie.