19. mar. 2023 o 05:00
žani, Koktejl

Martin Nikodým na dôležitom vyšetrení u lekára: Nočná mora mnohých Slovákov!

placeholder
Moderátor Martin Nikodým.
Zdroj: Instagram/martinnikodymofficial

Moderátor a známy včelár Martin Nikodým (52) by mohol ísť príkladom tisíckam Slovákov.

Celebrity
19. mar. 2023 o 05:00
Martin Nikodým na dôležitom vyšetrení u lekára: Nočná mora mnohých Slovákov!

Moderátor a známy včelár Martin Nikodým (52) by mohol ísť príkladom tisíckam Slovákov.

O svoje telo sa príkladne stará a udržuje ho v dobrej kondícii vďaka turistike či lyžovaniu. Nezabúda ani na preventívne prehliadky, ktoré môžu človeku zachrániť život. Moderátor sa premohol a podstúpil gastroenterologické vyšetrenie, ktoré je pre mnohých obrovským strašiakom.

"Pozdravujem všetkých kamarátov 50+. Dnes som absolvoval vyšetrenie, ktoré je pre mnohých nočnou morou. Prekvapilo ma, že to bolo oveľa menej nepríjemné, ako som očakával," opísal svoje pocity z vyšetrenia.

"O to radostnejší bol výsledok, že môžem ďalej veselo tancovať. Nájdite si svojho gastroenterológa a objednajte sa na preventívnu kolonoskopiu. Ak by tam aj čosi našiel, začne to riešiť skôr, ako bude neskoro," odkázal všetkým, ktorí ešte váhajú. Zdieľal aj fotku so známym gastroenterológom Milošom Bubánom, ktorý dlhé roky pôsobil aj ako moderátor.

Rakovina hrubého čreva a konečníka

Kolonoskopia je najúčinnejšia forma prevencie rakoviny hrubého čreva. Pokročilému štádiu rakoviny hrubého čreva a konečníka sa dá podľa odborníkov predísť pravidelnou preventívnou kolonoskopiou. V súčasnosti ochorenie ročne diagnostikujú takmer 4000 pacientom a viac ako 2000 pacientov na diagnózu rakoviny hrubého čreva a konečníka zomrie.

"Najnebezpečnejším príznakom ochorenia je to, že sa dlhodobo neprejavuje vôbec a človek sa cíti úplne zdravý aj vtedy, keď sa v čreve začína ochorenie vyvíjať. Nečakajte preto, kým sa objavia príznaky," upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Medzi symptómy rakoviny hrubého čreva a konečníka patrí nechuť do jedla, strata hmotnosti, zmeny vo vylučovaní (hnačka či zápcha), prítomnosť krvi v stolici, krvácanie z konečníka, pocit nevyprázdneného čreva, bolesti v brušnej oblasti bez značnej príčiny a únava. "Tieto príznaky však už znamenajú malú šancu na úplné uzdravenie, pretože sa vyskytujú v pokročilom štádiu ochorenia," zdvíhajú varovný prst.