26. máj. 2023 o 18:00
lt, Koktejl

Záhadný predmet vo filme Charlieho Chaplina bije do očí: Dôkaz cestovania v čase?!

placeholder
Záhadný predmet sa mal objaviť vo filme Charlieho Chaplina.
Zdroj: Reprofoto/Cirkus

Film pochádza z roku 1928.

Zahraničie
26. máj. 2023 o 18:00
Záhadný predmet vo filme Charlieho Chaplina bije do očí: Dôkaz cestovania v čase?!

Film pochádza z roku 1928.

Vo filme Charlieho Chaplina z roku 1928 sa možno našiel dôkaz o cestovaní v čase - objavila sa tam žena, ktorá si k uchu priložila mobilný telefón. Informoval o tom portál The Daily Star. Ženu možno nájsť v sekcii pre komparzistov čiernobieleho filmu Cirkus, keď sa diváci vydali na premiéru nemého filmu v Manns Chinese Theatre v Hollywoode.

V propagačnom filme sa objavujú kone namaľované ako zebry s reklamnými nápismi v pozadí. Okolo nich prechádza žena v čiernom kabáte a klobúku, ktorá si drží niečo pri uchu a hovorí.

Na ulici nie je nikto, s kým by sa mohla rozprávať, okrem jedného muža v obleku, ktorý v zábere rýchlo kráča dopredu. Je zarážajúce, že žena sa zastaví uprostred vety, akoby čakala na odpoveď od niekoho na konci linky. Ale keďže prvé mobilné telefóny boli vynájdené až v roku 1973, je jediným vysvetlením bizarného záberu cestovanie v čase?

Prvým zariadením v rovnakej sfére bola vysielačka Walkie-Talkie spoločnosti Motorola, vyvinutá v 40. rokoch 20. storočia - ale toto obrovské zariadenie bolo veľké ako mužská ruka a prišlo viac ako 10 rokov po vydaní filmu Cirkus.

Žiadne vtedajšie zariadenie nebolo dostatočne malé na to, aby sa dalo ukryť do dlane. Skeptici predložili aj iné vysvetlenia. Predpokladalo sa, že žena sa jednoducho snažila zakryť svoju tvár pred kamerou - to však neodôvodňuje, prečo hovorí.

Niektorí diváci navrhli, že žena by mohla počúvať prenosné rádio alebo mať staromódny načúvací prístroj, čo však opäť nevysvetľuje, prečo sa jej ústa pohybujú. Ďalšia výhovorka - jedna z mála, ktoré vysvetľujú, prečo sa rozpráva - je, že žena môže mať duševnú poruchu, ktorá spôsobuje, že sa rozpráva sama so sebou a skrýva si tvár, aby to zamaskovala.

"Tento film študujem už viac ako rok, premietal som ho viac ako 100 ľuďom a na filmovom festivale, ale nikto nevie vysvetliť, čo robí. Moja jediná teória - rovnako ako mnohých ďalších - je jednoduchá... cestovateľ v čase na mobilnom telefóne. Pozrite sa sami a neváhajte zanechať komentár s vlastným vysvetlením alebo myšlienkami o tom," vyzval ľudí filmový nadšenec George Clark, ktorý zábery objavil.