18. mar. 2023 o 14:40
TASR, Koktejl

Skaza v centre Banskej Štiavnice: Požiar sa rozšíril aj na ďalšie budovy! Záchranná akcia

placeholder
Požiar na námestí v Banskej Štiavnici vypukol v dopoludňajších hodinách v historickej budove, postupne sa rozšíril aj na ďalšie budovy v centre mesta.
Zdroj: HaZZ

Rozsiahly požiar v Banskej Štiavnici sa v popoludňajších hodinách podarilo zastabilizovať.

Správy
18. mar. 2023 o 14:40
Skaza v centre Banskej Štiavnice: Požiar sa rozšíril aj na ďalšie budovy! Záchranná akcia

Rozsiahly požiar v Banskej Štiavnici sa v popoludňajších hodinách podarilo zastabilizovať.

AKTUALIZOVANÉ 16:35

Plameňmi bolo zasiahnutých a v rôznom rozsahu poškodených sedem budov v historickom centre mesta. Na mieste udalosti to počas tlačového brífingu uviedol dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger.

Pri požiari sú už nasadení i vojenskí hasiči a cisterny. Na miesto prichádza ďalších 80 vojakov na pomoc s potrebnými prácami. Informoval o tom dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď na sociálnej sieti.

Do Banskej Štiavnice prišla aj dočasne poverená ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO). "Do tejto chvíle zhorelo už päť striech národných kultúrnych pamiatok, v akútnom ohrození zostáva Slovenské banské múzeum, povyše je aj galéria," upozornila Milanová. Na mieste podľa jej slov pomáhajú aj pracovníci Pamiatkového úradu SR. Na mieste udalosti sú viacerí členovia vlády.

Pre rozsiahly požiar v Banskej Štiavnici z inštitúcií v centre mesta odnášali a zachraňovali vzácne predmety. S vynášaním dokumentov či obrazov pomáhali aj dobrovoľníci či hasiči. Ako na sociálnej sieti informovalo Ministerstvo životného prostredia SR, požiarom v historickom centre mesta sú ohrozené aj budovy Slovenského banského múzea. Zamestnanci múzea vykonávajú v spolupráci s dobrovoľníkmi neodkladné záchranné a evakuačné práce. Vzácne predmety zachraňujú aj z priestorov požiarom zasiahnutého Slovenského banského archívu.

Situáciu v meste monitoruje a rieši aj Okresný úrad Banská Štiavnica. "Zabezpečujeme priestory na uskladnenie všetkých vecí, ktoré sa vynášajú von. Na okresnom úrade máme priestory, ktoré sa pripravujú pre archív," uviedla pre TASR vedúca odboru krízového riadenia úradu Emília Garajová.

Plamene závažne poškodil budovu Berggerichtu, kde sa nachádza mineralogická expozícia. Na sociálnej sieti o tom informuje ministerstvo životného prostredia (MŽP), ktoré je zriaďovateľom Slovenského banského múzea v centre mesta. "Zamestnancom múzea, zasahujúcim zložkám a dobrovoľníkom sa podarilo vypratať priestory budovy Galérie Jozefa Kollára. Ďakujeme zasahujúcim zložkám a dobrovoľníkom za pomoc," uviedol envirorezort. Priamo na miesto udalosti smeroval štátny tajomník MŽP Michal Kiča.

S obavou sleduje dianie v historickom meste aj vedenie Slovenského národného múzea. "Držme palce hasičom, vojakom a dobrovoľníkom, aby čo najskôr uhasili tento požiar. Aby sme zachránili náš historický klenot," píše SNM na sociálnej sieti. "Dnes sme všetci Banská Štiavnica," dodáva.

Požiar na námestí v Banskej Štiavnici vypukol v dopoludňajších hodinách v historickej budove, v ktorej sídli známa turistická atrakcia, postupne sa rozšíril aj na ďalšie budovy v centre mesta. Na mieste zasahujú desiatky profesionálnych aj dobrovoľných hasičov, vojaci i vojenskí hasiči.