25. feb. 2024 o 10:00
mob, TASR, Koktejl

Richard Stanke prehovoril o krutej smrti milovaného partnera († 39): Už sa to nedalo zastaviť

placeholder
Slovenský herec Richard Stanke.
Zdroj: TASR

Dlhoročného partnera mu vzala zákerná choroba.

Domáce promi
25. feb. 2024 o 10:00
Richard Stanke prehovoril o krutej smrti milovaného partnera († 39): Už sa to nedalo zastaviť

Dlhoročného partnera mu vzala zákerná choroba.

Dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) je verejnosti známy nielen zo slovenských a českých javísk, ale aj z filmu a televízie. Medzi inými si zahral vo vojnovej dráme Protektor (2009), v kriminálke Ve stínu (2012) alebo v komédii Wilsonov (2015). Na televíznych obrazovkách sa predstavil napríklad v snímkach Snehuliaci (1980), Blúznenie srdca a rozumu (1997) alebo Chaos (2000).

Richard Stanke sa narodil sa 12. januára 1967 v Šali. Od detstva pôsobil v rozhlasovej detskej dramatickej družine. Prvý raz daboval už ako sedemročný a jeho prvé stretnutie s kamerou bolo v inscenácii Červená lentilka. Záujem o herectvo ho po krátkom čase strávenom štúdiom žurnalistiky priviedol na Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

Známy herec sa už roky netají tým, že patrí k LGBTI+ komunite. V minulosti tvoril pár s významným slovenským scénografom a pedagógom Alešom Votavom († 39), ktorý zomrel v roku 2001 po dlhoročnej a ťažkej chorobe. O tom, ako prežíval toto ťažké obdobie prehovoril v podcaste Ľudskosť.

„Keď mu oznámili tú diagnózu (v novembri 1999, pozn. red.), bolo to onkologické ochorenie hrubého čreva, prvýkrát bol operovaný a keďže moja mama vtedy pracovala vo vojenskej nemocnici, tak bola aj priamo pri tom. Ja som vtedy točil a čakal som na telefonát. Operácia dopadla dobre, takže sme všetci pol roka žili v nejakej nádeji, že to bude v poriadku. Všetci ale vieme, aká je to nevyspytateľná choroba a po nejakom čase sa to vrátilo a už sa to rozbehlo do takých rozmerov, že sa to nedalo zastaviť,“ prezradil Stanke a dodal, že v čase keď jeho partner zomieral, tak bol s ním doma.

Votava s chorobou bojoval viac ako rok a pol, no hoci vedeli, že sa blíži koniec, Stanke priznáva, že stále dúfal, že sa niečo zmení. „Bol to neuveriteľné silný človek. Do poslednej chvíle dokonca pracoval. Niekedy v apríli, keď už bol slabý, dostal ocenenie v Prahe a po tom odovzdávaní mal stretnutia s režisérmi, s ktorými pripravoval ďalšie predstavenie. Tá práca ho držala pri živote. V tom čase som skúšal predstavenie na Malej scéne a už bol tak zle, tak som išiel za Jurajom Slezáčkom, aby ma uvoľnil. Bolo pre mňa dôležitejšie s ním stráviť tieto dni, ktoré sme už cítili, že sú posledné,“ zaspomínal si.

Stanke tvoril s Votavom pár osem rokov, ktoré dnes opisuje ako najdôležitejšie v jeho živote a je mu za všetko vďačný. „Pre mňa bolo dôležité, že som toho človeka v živote mal vôbec to šťastie stretnúť. Niekto nezažije ani to.“ Po jeho odchode mu pomohli prekonať toto obdobie najmä rodina a priatelia: „Aj keď sa snažíte na to zabudnúť a nemyslieť, ja som ho mal všade, tak som musel zmeniť aj usporiadanie bytu... Vďaka blízkym ľuďom sa to dalo,“ zakončil Stanke, ktorý dodal, že divadlo je často pre neho ako terapia.

ALEŠ VOTAVA

Významný slovenský scénograf a pedagóg Aleš Votava sa narodil sa 3. mája 1962 v Bratislave. Profesionálne sa venoval scénickým  a kostýmovým návrhom pre inscenácie viacerých slovenských divadiel. Podieľal sa  napríklad na hrách Muž na zjedenie v bratislavskom divadle West, Desať malých černoškov a Opera za tri groše v Slovenskom národnom divadle, Alžbeta Báthory v Divadle Slovenského národného povstania a mnohých ďalších.

Votava je viacnásobným držiteľom prestížneho ocenenia Divadelné dosky za scénografiu. Okrem divadla sa venoval aj filmu. S režisérkou Evou Borušovičovou spolupracoval na snímke Modré z neba. Vo veku 39 rokov zomrel po dlhoročnej a ťažkej chorobe v utorok 8. mája 2001 v Bratislave.