26. máj. 2023 o 20:00
lt, Koktejl

Dievčina chodila na WC 30-krát za deň: Keď zistila, čo jej je, zrútil sa jej svet!

placeholder
Mladá žena potrebovala ísť na toaletu 30-krát za deň.
Zdroj: Instagram/@katieharpur

Jej stav sa postupne zhoršoval.

Zahraničné správy
26. máj. 2023 o 20:00
Dievčina chodila na WC 30-krát za deň: Keď zistila, čo jej je, zrútil sa jej svet!

Jej stav sa postupne zhoršoval.

Katie Harpur (25) pociťovala nutkanie bežať na toaletu aj 30-krát za deň a nakoniec nebola schopná jesť bez toho, aby zvracala, informuje portál The Sun. Keď jej váha výrazne klesla a mala tak málo energie, že sotva chodila, navštívila všeobecného lekára. V roku 2014 jej ako 16-ročnej diagnostikoval Crohnovu chorobu. Katie bolo povedané, že jedného dňa bude potrebovať stomické vrecko a v roku 2019 jej ho dočasne zaviedli.

V júni minulého roka podstúpila operáciu, pri ktorej jej vrecko nasadili už natrvalo. "Nemohla som chodiť von a do spoločnosti, pretože som sa bála, že v blízkosti nebudú zariadenia. Bolo to neuveriteľne obmedzujúce a mala som veľké bolesti, až som nechcela nikam chodiť. Vždy som chcela cestovať, ale bolo to pre mňa nemožné, kým som si nedala zaviesť stomické vrecko. Teraz som si rezervovala svoj prvý diaľkový let do Japonska, čo by som pred operáciou nikdy nemohla urobiť," povedala Katie, ktorá pochádza z Belfastu.

Katie začala pociťovať bolesť a nevoľnosť už vo veku 14 rokov, ale lekári jej diagnózu nestanovili. "Najprv ma podozrievali, že trpím bulímiou, pretože moja váha klesla," povedala. "Schudla som nebezpečne veľa a vážila som len približne 28 kíl, ale nemala som poruchu príjmu potravy, len ma príliš bolelo jesť, a ak som jedla, zvracala som. Pamätám si, že jeden lekár mi povedal, že som hypochonder, ale ja som vedela, že niečo nie je v poriadku," uviedla.

Nakoniec sa jej zdravotný stav zhoršoval, až ju prijali do nemocnice. Nebola schopná chodiť a v nemocnici strávila dva týždne, kde jej urobili kolonoskopiu. Výsledky biopsie potvrdili, že má Crohnovu chorobu - celoživotné ochorenie, pri ktorom dochádza k zápalom častí tráviaceho systému. Medzi príznaky patrí hnačka, bolesti a kŕče v žalúdku, krv v stolici, únava a úbytok hmotnosti. Katie dostala lieky a neskôr jej bol zavedený stomický vak.

"Keď mi ho chceli zaviesť, mala som samozrejme obavy o svoju telesnú podobu, pretože som stále dosť mladá a ľudia majú tendenciu mať falošnú predstavu, že stomické vrecká sú špinavé. Vedela som, že skončím s obrovskou jazvou a to ma taktiež znervózňovalo," priznala Katie.

Napriek tomu, že vrecko bolo riešením bolestivých príznakov, vyskytli sa u nej komplikácie, ktoré viedli k tomu, že zákrok musela odvolať. Bojovala s infekciami, v januári 2020 jej bola stómia odstránená a o dva roky neskôr jej nasadili trvalú. "Keďže s prvou stómiou bolo toľko problémov, bola som veľmi nervózna, najmä preto, že táto stómia sa nedala vrátiť späť, ale môj stav sa tak zhoršil a mala som také veľké bolesti, že to pre mňa bola v tejto chvíli naozaj jediná možnosť," povedala Katie.

Operácia jej zmenila život. Bez komplikácií a príznakov je teraz schopná cestovať a stretávať sa s priateľmi. "Je to úprimne najlepšia vec, akú som kedy urobila. Keď som vyrastala, tak som sa tešila na cestovanie, ale Crohnova choroba mi to znemožnila," vysvetľuje mladá žena.

Katie si medzitým rezervovala trojtýždňovú cestu do Tokia na september tohto roka. "Keďže som nevedela po japonsky, bolo by pre mňa veľmi ťažké nájsť verejné toalety, takže by som túto cestu nemohla absolvovať skôr. Teraz však plánujem navštíviť horu Fudži a svet Super Nintenda, na čo sa veľmi teším," skonštatovala.

Pri príležitosti Svetového dňa IBD zvyšuje povedomie o Crohnovej chorobe a dúfa, že sa jej podarí prelomiť stigmu okolo stomických vreciek. "Veľa ľudí si myslí, že mať stómiu je koniec sveta," povedala.

"Bola som mladá, keď som si nechala urobiť stómiu, a bola som nervózna z toho, ako sa moje telo zmení, ale je to tá najlepšia vec, akú som kedy urobila - ľutujem, že som to neurobila skôr. Dúfam, že ľudia uvidia moje skúsenosti a budú vedieť, že stomické vrecká nie sú strašidelné. To moje mi výrazne zlepšilo život a umožnilo mi opäť si ho začať užívať," dodala Katie na záver.