23. dec. 2023 o 05:30
žani, Koktejl

Mali veľký rešpekt, Vinczeovci po roku so synom prehovorili: Odkaz biologickým rodičom!

placeholder
Adela a Viktor Vinczeovci.
Zdroj: instagram/viktorvincze

Odporúčanie sa týka všetkých.

Domáce promi
23. dec. 2023 o 05:30
Mali veľký rešpekt, Vinczeovci po roku so synom prehovorili: Odkaz biologickým rodičom!

Odporúčanie sa týka všetkých.

Adela a Viktor Vinczeovci hovorili o svojej ceste k rodine vždy veľmi otvorene. Prirodzené počatie v ich prípade škrtli zdravotné problémy a s umelým oplodnením sa manželia vôbec nestotožnili. Rozhodli sa preto pre adopciu, o ktorej viac porozprávali v podcaste Dobrý táta.

Na zozname čakateľov na dieťatko si pobudli tri roky, no ako Adela vysvetlila, nebolo to tak, že by denne čakali na telefonát. Najskôr ani nevedeli, či do adopcie pôjdu. "My sme chodili do práce. My máme svoje životy, svojej koníčky, záľuby, priateľov, veľmi plný pestrý život. Tam nečakáš pri telefóne, že tak kedy už konečne. Lebo nevieš si predstaviť, kde to dieťa zrazu zaradíš do života," priznala otvorene.

Manželia si počas tých troch rokov žili svoj život. "Povedali sme si, že keď nám zavolajú, uvidíme, akú bytosť nám ponúknu a že či to zarezonuje a či to tak vôbec budeme cítiť. Mali sme z toho veľký, veľký rešpekt," netají Adela. Ešte pred tým, ako im vôbec zverili do opatery chlapčeka, musela dvojica absolvovať prípravu, ktorú si nevedia vynachváliť.

"Obaja sme sa zhodli, že je vlastne niečo, čo by sme odporučili aj biologickým rodičom. Mať dieťa a byť rodičom sa deje bez toho, aby sa o tom učilo na školách. Na školách sa neučí o tom, čo je sebahodnota, v akom sebanastavení ísť do akého vzťahu, s kým viem budovať nejaký pevný vzťah, z ktorého môže potom vzniknúť nejaká pevne fungujúca rodina," zhodnotila moderátorka s tým, že väčšina rodičov nevie o výchove nič a je to strašidelné. Manuál dostávajú len adoptívni rodičia.

Manželku doplnil Viktor, ktorý o príprave povedal viac. "My chodíme na sedenia s akreditovaným psychológom, kde sa vôbec o tej téme rozprávame. Pre mňa bolo veľmi zaujímavé, že celá tá príprava, ktorá trvala mesiace, tak ona sa vo veľmi malej miere týkala akoby toho dieťaťa samotného," prezradil a dodal, že v 90% sa týkala ich dvoch a vzťahu. Zrazu sa zamýšľali nad otázkami, ktoré bežne neriešili, pretože nemali dôvod.

Rozoberali svoje detstvá, prvé spomienky a zrazu sa na toho druhého pozerali inak a pochopili mnohé veci. "Celá tá príprava bola jedna fantastická skúsenosť bez ohľadu na to či by na jej konci prišlo dieťa. Keby sa to dalo, tak ja by som túto prípravu naozaj odporučil hocijakým ľuďom, ktorí plánujú niekedy v budúcnosti dieťaťa, lebo záverom tej prípravy môže byť aj to, že tí ľudia si povedia, že radšej do toho nechoďme alebo radšej sa dokonca možno rozíďme," vysvetlil Viktor.