28. nov. 2022 o 19:00
aza, Koktejl

Dievčatko po pôrode pútalo všetky pohľady: Keď ju zbadali lekári, zostali ako obarení!

placeholder
So zvláštnym výrastkom sa už narodila. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Nezvyčajný jav!

Zahraničie
28. nov. 2022 o 19:00
Dievčatko po pôrode pútalo všetky pohľady: Keď ju zbadali lekári, zostali ako obarení!

Nezvyčajný jav!

Dievčatko sa narodilo s mimoriadne vzácnou anomáliou. Keď ju zbadali lekári, zostali ako obarení. Bábätko sa narodilo cisárskym rezom vo vidieckej nemocnici v severovýchodnom Mexiku. Okamžite po pôrode si však doktori všimli niečo nezvyčajné. Dievčatku narástol 5,7 centimetrový chvost! Podľa lekárskej správy bol malý chvost pokrytý kožou a chĺpkami.

Dievčatko nemalo žiadnu predchádzajúcu anamnézu, nebolo vystavené žiareniu a neprekonalo žiadnu infekciu počas tehotenstva. Narodilo sa dvom mladým a zdravým rodičom. Zvláštny výrastok mal valcovitý tvar a meral 5,7 cm na dĺžku, s priemerom medzi 3 mm a 5 mm po celej svojej dĺžke. Lekári si všimli, že štruktúra podobná chvostu bola pokrytá vlasmi a kožou a dieťa plakalo, keď ho niekto stlačil.

Potom vykonali röntgen, aby videli anatómiu dolnej časti chrbtice dievčatka. Avšak na snímke nenašli žiadne známky anomálií alebo kostných štruktúr vo vnútri chvosta. Ukázalo sa, že pozostávalo zo spojivového tkaniva, svalov a nervov. Lekári testovali celý rad zdravotných problémov, ktoré by chvost mohol spôsobovať, ale žiaden nenašli. Magnetická rezonancia taktiež neodhalila žiadne anomálie v mozgu.

Akonáhle lekári vylúčili všetky problémy s chrbticou, dievčatko bolo znovu posúdené pediatrickým a všeobecným chirurgickým tímom. Keď sa doktori ubezpečili, že došlo k primeranému nárastu hmotnosti a rastu vzhľadom na vek, všimli si aj, že chvost jej narástol o 0,8 cm.

Napokon sa rozhodli chvost odstrániť. Po operácii dievčatko prepustili a odvtedy neboli hlásené žiadne komplikácie. “Prítomnosť chvostov u ľudí je extrémne zriedkavá. V najnovšej štúdii z roku 2020 bolo spomenutých len 195 prípadov ľudského chvosta identifikovaných do roku 2017,” píše sa v časopise Journal of Pediatric Surgery Case Reports.

Toto však nie je ojedinelý prípad, kedy sa dieťa narodilo s chvostom. V roku 2021 sa narodilo dieťa v Brazílii s 12 cm dlhým chvostom, na konci ktorého visela zvláštna guľa. Narodenie dieťaťa a odstránenie chvosta boli podrobne opísané v Journal of Pediatric Surgery Case Reports. Podľa štúdie môžu mať ľudia chvost v maternici, ale zvyčajne sa pred narodením reabsorbuje a zmizne. V niektorých neuveriteľne zriedkavých prípadoch chvost naďalej rastie, píše denník Mirror.