24. dec. 2023 o 20:00
zk, Koktejl

Gottov hit z Troch orieškov pre Popolušku: Neuveríte, aký balík peňazí mu pieseň zarobila!

placeholder
Karel Gott
Zdroj: TASR

Ide o poriadne veľký balík peňazí.

Celebrity
24. dec. 2023 o 20:00
Gottov hit z Troch orieškov pre Popolušku: Neuveríte, aký balík peňazí mu pieseň zarobila!

Ide o poriadne veľký balík peňazí.

Viacero ľudí si počas vianočného obdobia zaspomína aj na zosnulého Karla Gotta († 80). Pripomínajú si ho hlavne vtedy, keď započujú jeho famózny hlas v niektorom z legendárnych hitov. Jedným takým je aj skladba s názvom - Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš, ktorá je v Karlovom prevedení, neoddeliteľnou súčasťou rozprávky s názvom Tri oriešky pre Popolušku. Český denník Blesk poukázal na to, ako sa Slávik spája s viacerými rozprávkami.

„Myslel na mňa a ja som mu za to bol vďačný, pretože mal vždy ťah na bránku. Z pesničky sa stal hit počas krátkej chvíle a ja som ju vždy zaraďoval do programu mojich vianočných koncertov,“ priznal Gott pre český Blesk o skladbe, ktorú zhotovil Karel Svoboda († 68). Zároveň dodal, že ju spieval aj preto, lebo by ľudia inak nedovolili, aby mohol ísť späť domov.

Nie je žiadnym prekvapením, že si spomínaná pieseň našla svojich verných fanúšikov. To, že ju mnohí ľudia majú radi, potvrdzujú tiež tantiémy, ktoré maestro získaval z celého sveta, už v 20. storočí. Ako je všeobecne známe, tento podiel na zisku, dostávajú umelci každoročne.

Hit bol natoľko úspešný, že od roku 1973, do konca roku 2018, zarobil obrovskú sumu peňazí, o ktorej by sa viacerým ľuďom ani len nesnívalo. „Tá suma robí niečo málo cez päť miliónov korún. Ide o nezdanenú čiastku,“ prezradil Blesku, konkrétne zdroj z Ochranného zväzu autorského. Ide o čiastku v českých korunách.

Nie vo všetkých krajinách sa rozprávka objavila spolu s hitom ihneď ako vznikla. Paradoxne, práve nemecky hovoriace krajiny vysielali Popolušku viacero rokov, bez tejto piesne. A to aj napriek tomu, že je táto rozprávka u nich ešte obľúbenejšia, ako u nás.

Dôvod bude zrejme iný, akoby ste čakali. Mohla za to legendárna Včielka Mája! Režisér Popolušky Václav Vorlíček († 88) prezradil pre český Blesk niekoľko zaujímavostí. „Na výrobe filmu sa podieľala východonemecká televízia DEFA a tá mala s Karlom Gottom problém!" priznal. Poriadne vás môže prekvapiť to, čo bolo za tým. Išlo o to, že táto televízia mala zámer predať rozprávku o Popoluške, tiež do západného Nemecka. To, však nebolo vôbec také jednoduché. Práve vtom období, tam totižto bola veľmi populárna iná pesnička - Včielka Mája.

Na prvý pohľad, by sa možno mohlo zdať, že na tom nie je nič špecifické. Avšak, táto pesnička bola zhotovená u konkurencie, čo pochopiteľne vedie ku konfliktu záujmov. „Oznámili mi teda, že v nemeckej verzii Troch orieškov jeho pieseň nechcú, a nechali len hudbu Karla Svobodu,“ dodal v tejto súvislosti režisér.