Konzumácia nezdravých potravín však môže ľuďom spôsobiť zdravotné problémy, medzi ktoré patrí nadváha, problémy so srdcom, no podľa novej štúdie má vplyv aj na rozvoj nebezpečného duševného ochorenia.
Americká akadémia neurológie v štúdii zistila, že nezdravé jedlo má vplyv aj na mozog a môže výrazne zvýšiť riziko rozvoja demencie. Jedná sa najmä o tzv. ultra spracované potraviny, ktoré majú vysoký obsah pridaného cukru, tuku a soli a nízky obsah bielkovín a vlákniny.
Medzi ne patria nealkoholické nápoje, slané a sladké pochutiny, zmrzlina, klobása, vyprážané kuracie mäso, jogurt, konzervovaná fazuľa a paradajky, kečup, majonéza, balené guacamole a hummus, balené pečivo a ochutené cereálie.
„Ultra spracované potraviny majú byť pohodlné a chutné, ale znižujú kvalitu ľudskej stravy,“ povedal autor štúdie Huiping Li z Lekárskej univerzity Tianjin v Číne. „Tieto potraviny môžu obsahovať aj prísady alebo molekuly z obalov. Alebo sa objavia počas ohrevu, pričom všetky z nich majú v iných štúdiách negatívny vplyv na myslenie a pamäťové schopnosti. Náš výskum nielenže zistil, že ultra spracované potraviny sú spojené so zvýšeným rizikom demencie, zistil, že ich nahradenie zdravými možnosťami môže toto riziko znížiť.“
V rámci štúdie vedci sledovali stravovacie návyky 72 083 ľudí z Veľkej Británie starších ako 55 rokov počas 10 rokov. Na začiatku štúdie žiaden z účastníkov netrpel demenciou. Počas 10 rokov bolo toto vážne duševné ochorenie diagnostikované u 518 ľudí.
Pozor, štúdia nedokazuje, že ultra spracované potraviny spôsobujú demenciu. Ukazuje len spojitosť.