19. júl. 2025 o 16:25
Famous.cz, Koktejl

Milovníkov potraviny, ktorá nechýba v chladničke žiadneho Slováka, čaká šok: Podľa vedcov je plná mikroplastov!

placeholder
Mikroplasty pre ľudí predstavujú nebezpečenstvo. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Toto vás nepoteší.

Zdravie
19. júl. 2025 o 16:25
Milovníkov potraviny, ktorá nechýba v chladničke žiadneho Slováka, čaká šok: Podľa vedcov je plná mikroplastov!

Toto vás nepoteší.

Podľa írskych vedcov sú mliečne výrobky, najmä syry, silne kontaminované mikroplastmi. Ide o prvý vedecký dôkaz prítomnosti týchto plastových častíc v syre, pričom namerané hodnoty prekvapili aj samotných výskumníkov. Sú ich doslova tisíce v každom kilograme.

Slováci syry milujú (ilustračné foto).
Slováci syry milujú (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Vedci zistili, že najviac kontaminované sú zrelé syry, teda tie, ktoré zrejú viac ako štyri mesiace. Obsahujú v priemere 1857 plastových častíc na kilogram. Na porovnanie, to je približne 45-krát viac mikroplastov ako v balenej vode. Čerstvé syry obsahujú 1280 častíc na kilogram a samotné mlieko potom 350 častíc na kilogram.

Výsledky analýzy publikoval odborný časopis Science of Food. Vedci z University College Dublin a University of Padova odhalili, že mikroplasty v mliečnych výrobkoch sú tvorené predovšetkým polymérmi PET, polyetylénom a polypropylénom. Z toho vyplýva, že hlavné zdroje kontaminácie sú syntetické textílie, ochranné pracovné odevy (napríklad plášte, rukavice, sieťky na vlasy), filtračné systémy, zvyšky plastových materiálov a vzdušné vlákna.

Väčšie a nepravidelné plastové fragmenty v syre pravdepodobne pochádzajú z rozpadu plastových obalov, spracovateľského vybavenia alebo strojných súčiastok. Závažná kontaminácia však môže pochádzať už zo surového mlieka, teda z vemien kráv. Vedci už predtým preukázali, že surové mlieko obsahuje v priemere 190 častíc mikroplastov na liter. Vedci upozorňujú, že mikroplasty sa môžu do mlieka dostať aj z krmiva pre dobytok.

Dopady mikroplastov na ľudské zdravie sú zatiaľ nedostatočne preskúmané, ale vedci majú dôkazy, ktoré naznačujú vážne zdravotné riziká. Plasty totiž obsahujú chemikálie, ktoré môžu byť toxické alebo karcinogénne. U hlodavcov boli pri vystavení vysokým dávkam mikroplastov pozorované poškodenia orgánov – vrátane čriev, pľúc, pečene a reprodukčnej sústavy.

„Vzhľadom na zložitosť mliečneho priemyslu a rozsiahle využívanie plastových materiálov v celom výrobnom reťazci je kľúčové pochopiť cesty, ktorými mikroplasty prenikajú do mliečnych výrobkov, aby sme mohli zaistiť bezpečnosť potravín a posúdiť možné zdravotné riziká,“ uviedli autori.