19. júl. 2023 o 20:21
TASR, Koktejl

Počas búrky v Chorvátsku a Slovinsku zomreli najmenej traja ľudia: Živel ukázal svoju ničivú silu!

placeholder
Po búrke ostala len spúšť.
Zdroj: Twitter/@MZ10112

Pohotovostné služby hlásili stovky zásahov.

Zahraničie
19. júl. 2023 o 20:21
Počas búrky v Chorvátsku a Slovinsku zomreli najmenej traja ľudia: Živel ukázal svoju ničivú silu!

Pohotovostné služby hlásili stovky zásahov.

Chorvátsko a Slovinsko zasiahla v stredu silná búrka sprevádzaná prudkým vetrom a dažďom. O život prišli najmenej traja ľudia a niekoľko ďalších osôb utrpelo zranenia. TASR správu prevzala z agentúry AP, ktorá sa odvolala na miestne médiá. Išlo o druhú podobnú búrku v oblasti za dva dni. Obe krajiny predtým niekoľko dní sužovali extrémne horúčavy a sucho. Inde v Európe vlna horúčav spôsobila požiare.

Dvaja ľudia zahynuli v chorvátskom hlavnom meste Záhreb, keď na nich počas búrky spadol strom, povedala pre tlačovú agentúru HINA lekárka Ljupka Hitrová. Zranených bolo aj niekoľko ďalších ľudí.

Búrka sa začala okolo 16.00 h. Do okolia Záhrebu priniesla vietor, prudký dážď a vyvolala prívalové povodne. Spôsobila výpadky elektriny, zastavená musela byť mestská doprava a ulice zatarasili popadané stromy.

Podobnú situáciu hlásili aj v susednom Slovinsku, kde silný vietor lámal stromy a odnášal strechy. Verejnoprávna televízia informovala, že pri páde stromu v oblasti Bledského jazera prišla o život jedna osoba a ďalšia utrpela zranenia.

Silné búrky, ktoré v utorok večer zasiahli Slovinsko, Chorvátsko a Bosnu a Hercegovinu, vyvracali stromy, strhávali strechy z budov a spôsobili výpadky elektriny. Pohotovostné služby hlásili stovky zásahov.