27. máj. 2023 o 17:00
krsk, TASR, Koktejl

Tvrdý boj herca Dana Heribana († 43): Prenasledovalo ho to roky!

placeholder
Slovenský herec Dano Heriban.
Zdroj: Facebook/Dano Heriban

Úmrtie slovenského herca šokovalo všetkých.

Celebrity
27. máj. 2023 o 17:00
Tvrdý boj herca Dana Heribana († 43): Prenasledovalo ho to roky!

Úmrtie slovenského herca šokovalo všetkých.

Herec a hudobník Daniel Heriban zomrel v stredu 24. mája vo veku 43 rokov. Úmrtie umelca potvrdil Tibor Kubička, riaditeľ Slovenského komorného divadla (SKD) Martin. Heriban spolupracoval s viacerými divadlami. Účinkoval vo filmoch a seriáloch a bol tvorcom filmovej, divadelnej aj detskej hudby. Herec v rozhovore pre Plusku prehovoril o boji, ktorý v súvislosti so svojou profesiou zvádzal dlhší čas.

Heribana sa v staršom rozhovore spýtali, či niekedy bojoval s trémou. Z úst sebaistého a usmievavého muža vyšla prekvapivá odpoveď. "Každý boží deň. Možno sa to niekomu bude zdať prehnané, ale pravda je, že mávam obrovskú trému a dlho mi trvalo, kým som ju ako-tak začal zvládať. Záleží to aj na tom, v akej fáze života sa nachádzam. Ak mám v poriadku osobný život a cítim sa vnútri komfortne, ide to aj s trémou na nulu jednoduchšie," odpovedal úprimne Heriban.

Náhle úmrtie herca spôsobilo šok nielen jeho blízkym a kolegom, ale aj fanúšikom z celého Slovenska. Poctu Danovi Heribanovi sa rozhodla vzdať aj známa televízia. Markíza s Heribanom dlhodobo spolupracovala na úspešných seriáloch ako Horná Dolná, Druhá šanca či Červené pásky. Jeho pamiatku si uctila odvysielaním posledných dvoch premiérových epizód komediálneho seriálového hitu Horná Dolná, ktoré nasadila operatívnou programovou zmenou.

Úspešná kariéra

Dano Heriban (rodné meno Daniel Heriban) sa narodil 25. marca 1980 v Trnave. Po absolvovaní štúdia na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave nastúpil 1. júla 2007 do Slovenského komorného divadla (SKD) v Martine. Od roku 2014 bol členom Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. Spolupracoval aj s divadlami Aréna, s Radošinským naivným divadlom, Divadlom GUnaGu, s Novou scénou, Mestským divadlom Žilina či s Bábkovým divadlom na Rázcestí (BDNR) v Banskej Bystrici.

Na divadelných doskách sa predstavil napríklad v inscenáciách Závisláci, Macbeth, Kubo, Sedem dní do pohrebu, www.narodnycintorin.sk a Nevesta hôľ. Účinkoval aj v mnohých filmoch, ako napríklad Únos (2017), Sviňa (2020) a naposledy v dráme Muž, ktorý stál v ceste (2023). Zo seriálov možno spomenúť Hniezdo, Druhá šanca, Pumpa, ale televíznym divákom vari najviac utkvel v pamäti ako Ďuro Brmbalík zo seriálu Horná Dolná.

Heriban bol tiež úspešným skladateľom a hudobníkom. Venoval sa tvorbe filmovej, divadelnej a detskej hudby. V roku 2018 sa rozhodol vstúpiť aj do sveta detských pesničiek, vydal svoj tretí sólový album Čosi úsmevné. Prvý album pod názvom Leporelo vydal v roku 2008 a druhý, nazvaný Na Jeden Dych, v roku 2012.

Autorsky sa podieľal tiež na hudbe k projektom Príbeh ulice, Závisláci, Ginsberg v Bratislave, k filmu Čerešňový chlapec i ďalším. Heriban získal za svoju tvorbu viacero ocenení - trikrát si prevzal divadelné ocenenie Dosky a v roku 2015 ocenenie OTO (Osobnosť televíznej obrazovky).