02. sep. 2025 o 11:00
Miloš Audi, Koktejl

Muž sa sťažoval na silné bolesti hlavy: Lekári mu našli v mozgu červy! Spôsobil to tento raňajkový návyk?

placeholder
Netušil, čo sa skrýva za jeho bolesťami. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Príčina bola šokujúca.

Zdravie
02. sep. 2025 o 11:00
Muž sa sťažoval na silné bolesti hlavy: Lekári mu našli v mozgu červy! Spôsobil to tento raňajkový návyk?

Príčina bola šokujúca.

Nemenovaný muž (52) z USA skončil v nemocnici po tom, čo ho týždne trápili neznesiteľné bolesti hlavy. Lekári vďaka vyšetreniam zistili, že má v mozgu množstvo lariev červov, informoval portál Unilad. Ukázalo sa, že za jeho nákazou stál nezvyčajný raňajkový návyk.

  • Muža niekoľko týždňov trápili neznesiteľné migrény.
  • Lekári mu v mozgu našli cysty, ktoré boli plné lariev parazitov.

Mozog mal plný červov

Starší pacient sa rozhodol vyhľadať pomoc lekárov, pretože ho niekoľko týždňov trápili silné migrény. Absolvoval niekoľko vyšetrení, ktoré odhalili, že jeho mozog je posiaty cystami. Ďalšie testy napokon ukázali, že tieto útvary boli plné lariev pásomnice, ktoré sa zvyčajne vyskytujú v ošípaných a spôsobujú ochorenie nazývané cysticerkóza.

Nemenovaný muž musel stráviť niekoľko týždňov na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS). Zdravotníci mu podali lieky proti parazitom a protizápalové lieky na zmiernenie opuchu spôsobeného cystami a larvami.

Slaninu by ste mali prepiecť. (ilustračné foto)
Slaninu by ste mali prepiecť. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Aj keď lekári spočiatku nevedeli, ako sa pásomnice dostali do jeho mozgu, nakoniec sa im podarilo záhadu vyriešiť, keď sa pacient priznal k svojim zvláštnym raňajkovým návykom. Ukázalo sa, že často jedol slaninu, ktorá bola takmer v surovom stave. Muž vysvetlil, že nemal rád, keď bola príliš chrumkavá, tak ju vždy len zľahka opiekol. Lekári sa preto domnievajú, že príčinou jeho stavu bola konzumácia nedostatočne tepelne upraveného bravčového mäsa.

Odborníci odporúčajú tepelne upravovať slaninu na teplote najmenej 60 °C, aby sa predišlo otrave jedlom alebo iným prenosným chorobám. Okrem toho by ste mäso mali nechať odpočívať pri izbovej teplote približne 15 minút, aby sa rýchlo upieklo bez pripálenia. "Nezabúdajte naň a nenechajte ho pri takejto teplote viac ako dve hodiny, pretože by sa v ňom mohli rozšíriť škodlivé baktérie," upozornili.