Rozmýšľali ste niekedy nad tým, čo by sa stalo s vaším telom, keby ste tri mesiace jedli len jednu vec? Takýto šialený experiment uskutočnila žena menom Jane Crummett, ktorá sa rozhodla, že bude konzumovať iba sardinky. Ako informoval portál Unilad, tvrdí, že táto diéta mala na jej organizmus veľmi pozitívny účinok. Odborníci však majú odlišný názor.
Jedla len sardinky
62-ročná Jane sa nedávno objavila v internetovej diskusii s doktorkou Annette Bosworth, kde priznala, že sa pred niekoľkými mesiacmi rozhodla radikálne zmeniť svoj jedálniček. Dôvodom bolo, že ju roky trápili extrémne bolesti nôh, zápaly a údajná závislosť na jedle.
V programe priznala, že na sociálnych sieťach uvidela príspevok tejto floridskej lekárky, známej pod menom Dr. Boz, kde rozprávala o 72-hodinovom sardinkovom pôste. Pri ňom nie je možné konzumovať nič iné, ako tieto konzervované rybičky. Doktorka v ňom podotkla, že táto diéta pomáha naštartovať metabolizmus a rýchlo spaľuje tuky.
Tvrdí, že jej diéta pomohla
Vojenská terapeutka vo výslužbe však tento trend posunula do extrému. Každý deň po dobu 90 dní totiž konzumovala štyri konzervy sardiniek, ktoré dopĺňala MCT olejom používaným na rýchle zvýšenie energie v tele. Jane dodala, že denne v sardinkách prijala približne 1 500 kalórií, pričom podľa svojich slov vôbec nehladovala.
Hoci by sa mohlo zdať, že táto diéta vôbec nie je zdravá, dôchodkyňa odhalila prekvapivo pozitívne výsledky. V rozhovore poznamenala, že predtým vážila 89 kilogramov a po troch mesiacoch sa jej podarilo prekonať hranicu 73 kilogramov. Diéta obsahujúca len sardinky jej tiež pomohla zmierniť bolesť nôh, znížiť hladinu cukru v krvi a dodala jej viac energie.
Odborníci majú odlišný názor
Niektorí odborníci ale varovali, že konzumácia sardiniek takýmto spôsobom by mohla byť problematická. "Je v nich veľa výživných látok, sú plné zdravých tukov, omega-3 mastných kyselín, vitamínov D a B12, ako aj vápnika. Samotná konzumácia sardiniek však nie je zdravá voľba. Po prvé, neobsahujú žiadnu vlákninu. Tá je kľúčová pre zdravie čriev a trávenie. Strava založená len na sardinkách by mohla viesť k zápche," uviedla doktorka Masarat Jilani.
Doktorka dodala, že veľké množstvo sardiniek môže spôsobiť záťaž aj pre iné orgány v tele. "Zvyčajne sa konzervujú buď v soli, alebo v oleji. Ak sú sardinky solené, konzumujete nadmerné množstvo sodíka, ktorý môže zvýšiť váš krvný tlak a zaťažovať vaše obličky. Obsahujú aj ťažké kovy a ortuť, hoci nie v takom množstve ako väčšie ryby. Ak sa však konzumujú vo veľkých množstvách v priebehu dlhšieho časového obdobia, môžu sa stať problematickými," varovala Jilani.