23. nov. 2025 o 21:00
KatJan, Koktejl

Dietologička zdvíha varovný prst: Tieto potraviny predstavujú hlavné riziko rakoviny!

placeholder
Podľa dietologičky zvyšuje riziko rakoviny alkohol a spracované mäso. (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Cukor medzi nimi nenájdete.

Zdravie
23. nov. 2025 o 21:00
Dietologička zdvíha varovný prst: Tieto potraviny predstavujú hlavné riziko rakoviny!

Cukor medzi nimi nenájdete.

Nichole Andrews, registrovaná dietologička špecializujúca sa na onkológiu, informuje verejnosť, že riziko rakoviny zvyšujú dve konzumované položky: alkohol a spracované mäso. Andrews, ktorá podporila tisíce ľudí, ktorí prežili rakovinu, prostredníctvom úpravy stravy, radí, že znížením konzumácie týchto dvoch látok sa znižuje aj riziko ochorenia, informuje The Mirror.

Alkohol

Patrí medzi karcinogény skupiny 1 (rovnaká kategória ako tabak) a zvyšuje riziko rakoviny prsníka, pečene, hrubého čreva, úst, hrdla a žalúdka. Dôvodom je etanol, ktorý je karcinogén. Podľa WHO neexistuje bezpečné množstvo alkoholu, ktoré by sa dalo piť, a už ľahká až mierna konzumácia spôsobuje polovicu všetkých prípadov rakoviny pripísaných alkoholu. Najlepší spôsob, ako riziko znížiť, je obmedziť príjem na minimum.

Spracované mäso

Zahŕňa párky v rožku, lahôdkové mäso, klobásy, slaninu a iné mäso transformované solením, údením, fermentáciou alebo inými procesmi. WHO ho tiež klasifikuje ako karcinogén skupiny 1. Riziko rakoviny hrubého čreva zvyšuje vďaka chemikáliám, ako je hém, dusičnany/dusitany (ktoré tvoria N-nitrozo zlúčeniny) a heterocyklické/polycyklické amíny, ktoré poškodzujú bunky čreva. Andrews radí konzumovať skôr nespracované mäso.

Obe organizácie WHO aj Cancer Research UK potvrdzujú, že toto spojenie je rovnako nebezpečné ako spojenie s tabakom. Andrews vysvetľuje, že cukor sám osebe rakovinu nespôsobuje ani nespôsobuje jej rýchlejší rast, keďže všetky bunky využívajú glukózu na energiu. Vylúčenie cukru teda rakovinové bunky "nevyhladuje".

Skutočným rizikom spojeným s vysokým príjmom cukru (alebo akýchkoľvek prebytočných kalórií) je nadbytočné tukové tkanivo. Toto tkanivo produkuje zápalové hormóny, ktoré podporujú rast nádorov, čím nepriamo zvyšuje riziko rakoviny. Rada dietologičky: Namiesto úplného vylúčenia cukru je kľúčová rovnováha a zameranie sa na redukciu tuku, a to vyváženou stravou, pravidelným cvičením a budovaním svalov.