Diabetes má zvláštnu povahu – dokáže úplne zmeniť život, no často prichádza potichu a nenápadne. Podľa dát Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) z októbra tohto roku na Slovensku počet novodiagnostikovaných s tzv. cukrovkou dospelých medziročne klesol o 14,5 %. Ku koncu roku 2024 v diabetologických ambulanciách sledovali 348 362 osôb, v porovnaní s rokom 2023 vzrástol počet dlhodobo sledovaných pacientov v starostlivosti diabetológov o 3 %.
V roku 2024 tvorili najväčšiu časť pacientov ľudia s diabetes mellitus 2. typu, ktorý predstavoval 90,9 % prípadov (316 716 osôb). Diabetes mellitus 1. typu diagnostikovali u 7,6 % pacientov (26 505 osôb). Gestačný diabetes mellitus predstavoval 0,9 % (2 984) a zvyšok pacientov malo iné typy cukrovky (2 157).
Podľa aktuálnych údajov IDF vyše 11 percent dospelých (20-79 rokov) žije s diabetom a štyria z desiatich ľudí o svojom ochorení nevedia. Je zodpovedné za vyše 12 % celosvetových výdavkov na zdravotnú starostlivosť a súčasný vývoj smeruje k vyše 850 miliónom cukrovkárov v roku 2050. „Prevencia je dôležitá v každom veku. Stretávam sa aj s mladými dospelými a tínedžermi, ktorí už majú diabetes 2. typu,“ upozorňuje Dr. Christophe Kosinski, zástupca prednostu Kliniky endokrinológie, diabetológie a metabolizmu v ženevských HUG.
Kým diabetes 1. typu je autoimunitné ochorenie ničiace bunky produkujúce inzulín, diabetes 2. typu vzniká najmä v dôsledku nedostatku alebo zníženej účinnosti inzulínu – často v súvislosti s nadváhou a sedavým spôsobom života.
Podľa Dr. Kosinskeho by mal každý podstúpiť prvé preventívne vyšetrenie glykémie vo veku 35 rokov, a ak sú výsledky v norme, test by sa mal opakovať každé tri roky. „Čím skôr sa pred-diabetes alebo diabetes zachytí, tým jednoduchšie je ho liečiť – a v niektorých prípadoch je možné dosiahnuť aj návrat do normálu,“ dodáva.
Sociálne siete zaplavujú rady o tom, ako jedlom či návykmi zabrániť výkyvom glykémie. Rôzni influenceri presviedčajú ľudí, aby pred jedlom pili jablčný ocot alebo začínali jedlo zeleninou. Lekári však varujú pred slepým nasledovaním takýchto trendov. Niektoré tipy influencerov síce vychádzajú zo skutočných vedeckých poznatkov, no často boli pôvodne určené pacientom s diabetom 1. typu. To však neznamená, že ich má presne dodržiavať každý. Týchto 5 návykov je nevyhnutných na prevenciu cukrovky 2. typu.
Zvýšte príjem vlákniny
Výživoví špecialisti upozorňujú, že pri diskusiách o moderných stravovacích trendoch často zabúdame na základné princípy zdravej výživy. Ako pripomína Dr. Kosinski, dôležité je uprednostniť vyváženú stravu bohatú na vlákninu a komplexné sacharidy – teda celozrnné cestoviny, ryžu, chlieb či strukoviny. Vláknina má podľa odborníkov dvojitý účinok: zvyšuje pocit sýtosti, čím obmedzuje náhle chute a prejedanie, a zároveň spomaľuje nárast hladiny cukru v krvi.
Aj preto známa popularizátorka výživy Jessie Inchauspé odporúča začať jedlo zeleninou. Podľa výživovej poradkyne Isabelle Zanella-Ayer však nejde o novinku, ale o dávno známy princíp. Kľúčové je najmä dostatočné množstvo vlákniny – teda približne 30 gramov denne a päť porcií zeleniny, šalátov a ovocia.
Nepreháňajte to s bielkovinami
V posledných rokoch sa na výslnie dostali vysokoproteínové diéty a potraviny obohatené o proteíny – najmä prášky a tyčinky, ktoré sú populárne medzi športovcami, no tento trend nemusí byť pre každého prospešný. „Vysokobielkovinové diéty sú v móde, ale môžu mať škodlivé účinky,“ hovorí doktor Kosinski.
V prípade zdravých dospelých, keď náš príjem prevyšuje naše potreby, sa bielkoviny ukladajú ako tuk. A to nie je ideálne, pretože nadváha je jedným z rizikových faktorov vzniku cukrovky 2. typu. Odborník upozorňuje, že nadbytok telesného tuku, najmä viscerálneho, podporuje zápal v tele a môže viesť k inzulínovej rezistencii. Svaly horšie vstrebávajú cukor a potrebujú viac inzulínu na efektívnu prácu. Pankreas preto musí zvýšiť jeho produkciu a v štádiu pred cukrovkou pozorujeme hyperinzulinizmus.
Boj proti sedavému spôsobu života
„Pokiaľ ide o cukrovku, fyzická aktivita je skutočným liekom,“ hovorí doktor Konsinski a poukazuje na to, že WHO odporúča 150 až 300 minút pohybu strednej intenzity týždenne alebo 75 až 150 minút intenzívnej aktivity. Žiaľ, 31 % dospelých a 80 % dospievajúcich tieto odporúčania nedodržiava.
Podľa diabetológa je preto zásadné aspoň znižovať množstvo času stráveného v nečinnosti. „Keďže väčšina ľudí nedokáže naplniť oficiálne odporúčania, najdôležitejšie je obmedziť sedavý spôsob života. Každá príležitosť na prechádzku, chôdzu po schodoch alebo prácu v záhrade môže mať význam najmä pre ľudí s cukrovkou alebo pred cukrovkou. Pohyb totiž zlepšuje schopnosť svalov prijímať cukor, čím sa znižujú glykemické špičky,“ vysvetľuje.
Dôležitý je aj pôžitok
Treba tiež dodať, že predchádzať cukrovke neznamená úplne sa vyhýbať všetkým cukrom. Glukózu by sme nemali démonizovať, keďže je pre telo a mozog hlavným zdrojom energie a bez nej nemôžeme fungovať.
„Dokonca aj pokiaľ ide o rýchle cukry, ktorým by sme sa mali väčšinu času vyhýbať, môžeme si niekedy dovoliť niekoľko excesov, aby sme si zachovali pôžitok z jedla. Ak sa vyhneme všetkým potenciálne hyperglykemickým potravinám, spôsobená frustrácia sa môže v strednodobom horizonte ukázať ako škodlivá,“ upozorňuje doktor.
Podľa Isabelle Zanella-Ayer, keď sa riadite modelom potravinovej pyramídy, vidíte, že na samom vrchole je ešte trochu miesta na jednu mastnú alebo slanú pochúťku denne. Pojem potešenie je dôležitý, ale to, že vám niečo chutí, neznamená, že to musíte jesť každý deň.
Lepšie zvládanie stresu
Okrem nadváhy, nevyváženej stravy a sedavého zamestnania patria medzi rizikové faktory cukrovky 2. typu aj vek, genetické predispozície, vysoký krvný tlak, fajčenie a stres. Zvýšením produkcie hormónov, vrátane kortizolu a adrenalínu, môže skutočne zvýšiť hladinu inzulínu v krvi, čo môže uľahčiť inzulínovú rezistenciu.
V prípade stresu má telo dojem, že potrebuje rýchlo zdroj energie, a tak spontánne uvoľňuje cukor. Nehovoriac o tom, že stresové situácie nás vedú k výberu príliš tučných alebo príliš sladkých jedál.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.
