26. apr. 2024 o 07:00
TASR, Koktejl

USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za miliardy: Jej dodanie ale môže trvať aj roky

placeholder
Americký prezident Joe Biden.
Zdroj: TASR/AP

Nový balík pomoci bude zahŕňať širokú škálu munície pre protivzdušnú obranu.

Zahraničná politika
26. apr. 2024 o 07:00
USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za miliardy: Jej dodanie ale môže trvať aj roky

Nový balík pomoci bude zahŕňať širokú škálu munície pre protivzdušnú obranu.

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním na nemenovaných amerických predstaviteľov, píše TASR.

Pomoc bude financovaná prostredníctvom Iniciatívy na podporu bezpečnosti Ukrajiny (USAI), priblížili predstavitelia, ktorí si želali ostať v anonymite. Na základe programu USAI obstaráva Pentagón vybavenie od obranného priemyslu či partnerov a nečerpá ho z vlastných zásob. Znamená to, že môže trvať niekoľko mesiacov alebo rokov, kým ukrajinská armáda dostane túto podporu.

Nový balík pomoci bude zahŕňať širokú škálu munície pre protivzdušnú obranu, napríklad pre systémy NASAMS a Patriot, ale aj pre salvový raketový systém HIMARS. Obsahovať by mala okrem iného aj bezpilotné lietadlá Switchblade a Puma.

Biely dom tento týždeň oznámil vojenskú pomoc pre Ukrajinu za jednu miliardu dolárov. Táto podpora sa však na Ukrajinu dostane rýchlo, keďže je odosielaná priamo zo skladov Pentagónu v USA i Európe, vysvetľuje AP.

Oznámené vojenské balíky sú výsledkom schválenia zákona o pomoci pre Ukrajinu v hodnote takmer 61 miliárd eur, ktorý odobril Kongres USA a v stredu ho podpísal americký prezident Joe Biden. Dôležitá podpora prichádza v čase, keď ukrajinská armáda trpí nedostatkom munície, zatiaľ čo početnejšie ruské sily zintenzívnili raketové a dronové útoky na ukrajinskú infraštruktúru a v bojoch na východnom fronte zaznamenali územné zisky.