28. mar. 2024 o 19:00
NK, Koktejl

Dievčina mala na nohe malú ranku, hororový zvrat: Pre toto jej skoro museli amputovať nohu!

placeholder
Mladučká Sela sa nakazila smrteľnou baktériou.
Zdroj: facebook/sela.serafin

Drobná ranka ju takmer pripravila o nohu.

Zaujímavosti
28. mar. 2024 o 19:00
Dievčina mala na nohe malú ranku, hororový zvrat: Pre toto jej skoro museli amputovať nohu!

Drobná ranka ju takmer pripravila o nohu.

23-ročná Kalifornčanka Sela Serafinová bola vždy vášnivou bežkyňou. V januári minulého roka si však všimla malú ranku na treťom prste pravej nohy, informoval Daily Mail. Predpokladala, že za bolesť mohlo jej každodenné behanie, ale prst jej čoraz viac červenal a začal opúchať. Keď jej noha sčernela, začala panikáriť.

Diagnostikovali jej nekrotizujúcu fascitídu, zriedkavú a život ohrozujúcu infekciu, ktorá je známa aj ako mäsožravá choroba, ktorá spôsobuje čierne škvrny na koži, opuchnuté končatiny, nevoľnosť a hnačku. Predpokladá sa, že ju spôsobila baktéria, ktorá sa dostala do rany na jej nohe.

Predtým na liečenie používala len jemné antiseptické prípravky a priznala, že nedbala na to, aby bola rana suchá, ani nepoužívala antibakteriálnu masť. Keďže žila v zdieľanom dome, uviedla, že ani toto prostredie nebolo najčistejšie. Okrem toho chodila do školy, práce, a venovala sa aj iným aktivitám, takže zanedbávala potrebnú starostlivosť o nohu.

Selu začali vo februári trápiť aj ďalšie príznaky, ako napríklad extrémna únava, úzkosť, neustály pocit chladu a závraty, ale keďže dokončovala záverečné skúšky na univerzite, pripísala tieto príznaky stresu. Následne ju začalo bolieť celé chodidlo, čo jej čoraz viac sťažovalo pohyb. Jedného dňa sa zobudila a zistila, že je jej noha celá červená a takmer dvakrát väčšia ako zvyčajne, preto sa rozhodla ísť do nemocnice.

V priebehu nasledujúceho dňa začalo jej chodidlo meniť farbu a byť žltohnedé. Po polhodine sa objavili ďalšie škvrny, niektoré dokonca sčerneli. "S pribúdajúcimi týždňami som pociťovala viac príznakov sepsy, ale pripisovala som to stresu. Potom mi začala černieť noha a vedela som, že niečo musí byť vážne zle," povedala.

V tomto štádiu už sotva dokázala hovoriť alebo udržať oči otvorené. Vtedy jej zavolali z nemocnice, že majú výsledky jej testov, a vyzvali ju, aby sa čo najskôr vrátila. Od tohto momentu do prebudenia na jednotke intenzívnej starostlivosti si toho veľa nepamätá - okrem toho, že využila posledné zvyšky energie, aby zavolala Uber, pričom bola sotva pri vedomí.

Na jednotke intenzívnej starostlivosti jej diagnostikovali sepsu a nasadili intenzívne antibiotiká v snahe spomaliť postup ochorenia. Po vyšetrení Sele povedali, že mohla upadnúť do kómy, pretože jej hladina cukru v krvi bola veľmi nízka. Potom ju vyšetril podiater, ktorý jej vysvetlil, že ide o nekrotizujúcu fascitídu. Baktérie, ktoré sa dostali do jej tela cez ranu, začali ničiť svalové a tukové tkanivo.

V priebehu niekoľkých týždňov podstúpila tri operácie na záchranu nohy a odstránenie infikovaného tkaniva. Lekári jej museli siahnuť hlboko do mäsa a odstrániť kus chodidla, pretože jej choroba rozožierala kožu. Operácie boli našťastie úspešné, a tak jej noha nebola amputovaná, ale ďalšie tri týždne strávila v nemocnici.

"Keď sa na to pozerám spätne, je mi jasné, že som trpela príznakmi sepsy. Mrzla som, hoci žijem v Los Angeles a nikdy mi nie je zima, bola som rozospatá, točila sa mi hlava, zakopávala som o veci a mala som modriny po celom tele. Nemohla som ani poslať celú textovú správu bez toho, aby som zaspala. Zakaždým, keď som si sadla, zaspala som v priebehu niekoľkých minút. Nedávala som si však do súvislosti nohu a ostatné príznaky. Som šťastná, že mám nohu a že vôbec žijem," povedala.

V apríli 2023 sa vrátila do Los Angeles, aby dokončila školu aj rekonvalescenciu. Po prepustení z nemocnice však vážila len 30 kg. "Bola som vychudnutá a nezostali mi žiadne svaly, pretože som nebola schopná vstať z postele. Nemala som silu ani posadiť sa. Kvôli sepse som dokonca prišla o 70 % vlasov. Bolo to strašné. Predtým som bola taká aktívna a úplne mi to obrátilo život naruby," povedala.

"Po sepse som sa cítila stratená a izolovaná. Nevedela som, že postseptický syndróm je tak neuveriteľne častý. Trvalo mi viac ako rok, kým som si vyliečila črevá, prekonala silnú únavu, vyrovnala sa s opuchmi v dolnej polovici tela, vypadávaním vlasov, mozgovou hmlou, slabosťou a depresiami."

"Počas tohto obdobia som sa cítila neuveriteľne osamelá, pretože hoci ma lekári ubezpečovali, že sa mi darí dobre, keďže infekcia zmizla a rana sa hojila lepšie, ako očakávali, stále som sa cítila nesmierne zle a obávala som sa, že sa to nikdy neskončí," dodala.

Aby sa vyliečila, začala Sela meditovať, cvičiť jogu, piecť, stretávať sa s priateľmi, učiť sa o výžive a bylinnej medicíne a tráviť čas v prírode, čo je v príkrom rozpore s jej predchádzajúcim rušným životným štýlom. V septembri minulého roka začala opäť behať a teraz trénuje na maratón.