Vysoká miera konzumácie ultra-spracovaných potravín (rôznych konzerv, nátierok, údenín atď.) a vysoká konzumácia červeného mäsa výrazne zvyšujú riziko predčasného úmrtia.
Štúdia sledovala jednu z najväčších skupín s viac ako sedemdesiatdesiattisíc účastníkmi. Autori venovali pozornosť aj rozmanitej škále jedálnych lístkov, vrátane vegetariánskych a nevegetariánskych. V dôsledku toho výsledky poskytli nový pohľad na ultra-spracované potraviny ako spoločný menovateľ úmrtnosti aj medzi vegetariánmi a nevegetariánmi.
Jednoducho povedané, aj keď je človek vegetarián, pokiaľ konzumuje výrobky potravinárskeho priemyslu namiesto prirodzených potravín (poľnohospodárskych produktov neopracovaných alebo iné minimálne spracovaných priemyselne), potom je u neho riziko predčasného úmrtia tiež vysoké, aj keď nekonzumuje mäso. Ale aj tak sú na tom konzumenti červeného mäsa horšie, pretože konzumácia tejto potraviny sama o sebe (aj keď človek nekonzumuje spracované potraviny) zvyšuje riziko predčasného úmrtia.
„Naša štúdia sa zaoberá otázkou, čo môže vegetariánsku stravu urobiť zdravú alebo nezdravú. Zdá sa, že podiel ultra-spracovaných potravín v niekoho strave je v skutočnosti dôležitejšie vzhľadom na úmrtnosť ako podiel potravín živočíšneho pôvodu, ktoré jedia. S výnimkou červeného mäsa… Štúdia preukázala, že väčšia spotreba ultra-spracovaných potravín súvisí s vyššou úmrtnosťou zo všetkých príčin, a to aj v populácii s mnohými vegetariánmi,“ uviedol profesor Gary Fraser z Univerzity v Lome Linde.