11. jan. 2025 o 08:00
B.P., Koktejl

Týchto 5 jedál je prísne zakázané zohrievať v mikrovlnke: Dávajte si veľký pozor, môžu vážne ohroziť vaše zdravie!

placeholder
Niektoré jedlá do mikrovlnnej rúry nepatria.
Zdroj: iStock

Mikrovlnná rúra nám uľahčuje každodenný život, no nie je vhodné zohrievať v nej všetky pokrmy. Pozrime sa na tie, ktoré do nej rozhodne nepatria.

Zaujímavosti
11. jan. 2025 o 08:00
Týchto 5 jedál je prísne zakázané zohrievať v mikrovlnke: Dávajte si veľký pozor, môžu vážne ohroziť vaše zdravie!

Mikrovlnná rúra nám uľahčuje každodenný život, no nie je vhodné zohrievať v nej všetky pokrmy. Pozrime sa na tie, ktoré do nej rozhodne nepatria.

Mikrovlnka patrí medzi najpraktickejšie domáce spotrebiče, bez ktorej si už život len ťažko vieme predstaviť. Ušetrí nám veľa času a jedlo máme teplé doslova za dve minúty. Pravda je však taká, že by sme v nej nemali zohrievať všetko, čo nám príde pod ruky, pretože niektoré jedlá počas zohrievania nielen stratia chuť, ale môžu predstavovať aj značné zdravotné riziko.

Hríby

Bielkoviny v hríboch sú veľmi citlivé na teplo. Po zohriatí v mikrovlnnej rúre môžu spôsobiť tráviace ťažkosti. Hríby konzumujte ihneď po príprave. Ak ich chcete zjesť neskôr, radšej si ich doprajte studené, napríklad v šaláte.

Materské mlieko

Ohrievanie materského mlieka v mikrovlnnej rúre vedie k nerovnomernému rozloženiu tepla, čo môže poškodiť cenné živiny v mlieku. „Tekuté zlato“ pre vaše dieťa je lepšie zohrievať tak, že vložíte detskú fľašu do nádoby s teplou vodou.

Varené vajce

Zohrievanie varených vajíčok predstavuje skutočné zdravotné riziko. Ich textúra sa stáva gumovou a môže dôjsť k zmene štruktúry bielka, čo môže spôsobiť nepríjemné žalúdočné problémy.

Ryby

Chuť a textúra rýb sa v mikrovlnnej rúre výrazne zhoršujú. O tom nepríjemnom zápachu asi ani nemusíme hovoriť. Ryby patria jednoznačne na panvicu alebo do rúry.

Ryby treba zohrievať na panvici alebo v rúre.
Ryby treba zohrievať na panvici alebo v rúre.
Zdroj: iStock

Špenát a zelená listová zelenina

Pri zohrievaní týchto potravinách sa môžu vytvárať dusičnany, ktoré môžu produkovať karcinogénne látky. Špenát a iné listové zeleniny varte alebo smažte iba raz a následne ich ihneď skonzumujte.