Mikrovlnka patrí medzi najpraktickejšie domáce spotrebiče, bez ktorej si už život len ťažko vieme predstaviť. Ušetrí nám veľa času a jedlo máme teplé doslova za dve minúty. Pravda je však taká, že by sme v nej nemali zohrievať všetko, čo nám príde pod ruky, pretože niektoré jedlá počas zohrievania nielen stratia chuť, ale môžu predstavovať aj značné zdravotné riziko.
Hríby
Bielkoviny v hríboch sú veľmi citlivé na teplo. Po zohriatí v mikrovlnnej rúre môžu spôsobiť tráviace ťažkosti. Hríby konzumujte ihneď po príprave. Ak ich chcete zjesť neskôr, radšej si ich doprajte studené, napríklad v šaláte.
Materské mlieko
Ohrievanie materského mlieka v mikrovlnnej rúre vedie k nerovnomernému rozloženiu tepla, čo môže poškodiť cenné živiny v mlieku. „Tekuté zlato“ pre vaše dieťa je lepšie zohrievať tak, že vložíte detskú fľašu do nádoby s teplou vodou.
Varené vajce
Zohrievanie varených vajíčok predstavuje skutočné zdravotné riziko. Ich textúra sa stáva gumovou a môže dôjsť k zmene štruktúry bielka, čo môže spôsobiť nepríjemné žalúdočné problémy.
Ryby
Chuť a textúra rýb sa v mikrovlnnej rúre výrazne zhoršujú. O tom nepríjemnom zápachu asi ani nemusíme hovoriť. Ryby patria jednoznačne na panvicu alebo do rúry.
Špenát a zelená listová zelenina
Pri zohrievaní týchto potravinách sa môžu vytvárať dusičnany, ktoré môžu produkovať karcinogénne látky. Špenát a iné listové zeleniny varte alebo smažte iba raz a následne ich ihneď skonzumujte.