23. okt. 2023 o 20:00
emd, Koktejl

Hrozí vám predčasná smrť? Desivé odhalenie vedcov: Zistíte to na svojej chôdzi!

placeholder
Pomalá chôdza vám môže narobiť viac problémov ako úžitku. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Vedci tvrdia, že pomalá chôdza môže znamenať väčšie riziko predčasnej smrti.

Zaujímavosti
23. okt. 2023 o 20:00
Hrozí vám predčasná smrť? Desivé odhalenie vedcov: Zistíte to na svojej chôdzi!

Vedci tvrdia, že pomalá chôdza môže znamenať väčšie riziko predčasnej smrti.

Britskí výskumníci podľa The Mirror zistili, že ľudia, ktorí sa prechádzali pomalším tempom, mali väčšiu pravdepodobnosť, že do desiatich rokov zomrú na infarkt, rakovinu alebo iné príčiny. Preto si myslia, že rýchlejšia chôdza by mohla pomôcť predĺžiť dĺžku vášho života.

"Odporúčame chodcom, aby podľa možnosti zrýchlili svoje tempo, pretože to môže zlepšiť ich očakávanú dĺžku života. Lekári by mali zvážiť aj to, že sa budú svojich pacientov pýtať, ako rýchlo chodia, pretože sa ukázalo, že to môže veľa napovedať o riziku ich úmrtia, čo môže byť vodítkom pri používaní stratégií na prevenciu predčasnej smrti a chorôb," povedal doktor Jonathan Goldney z univerzity v Leicesteri.

Výskum v minulosti ukázal, že čím viac chodíte, tým nižšie je riziko úmrtia, aj keď denne prejdete menej ako 5 000 krokov. Najnovšia štúdia uverejnená v časopise Elsevier Progress in Cardiovascular Diseases spracovala údaje od 391 652 Britov vo veku 38 až 73 rokov. Pýtali sa ich, ako rýchlo chodia - od pomalej až po rýchlu chôdzu - a sledovali ich v priemere dvanásť rokov, aby zistili, ako to ovplyvňuje ich riziko úmrtia. Počas obdobia štúdie zomrelo približne 22 413 ľudí.

Rýchlejší chodci mali menšiu pravdepodobnosť úmrtia z akýchkoľvek príčin, pričom najväčšie zlepšenie bolo zaznamenané v oblasti srdcových ochorení a rizika iných príčin. "Pokiaľ je nám známe, porovnanie rizika úmrtia na rakovinu, srdcovo-cievne ochorenia a iné príčiny podľa rôznych úrovní rýchlosti chôdze ešte nikdy nebolo porovnané. Zatiaľ čo sme pozorovali zníženie všetkých troch príčin úmrtí u ľudí, ktorí chodia svižne alebo priemerne, najväčšie zníženie sme zistili u starších účastníkov mužského pohlavia, ktorí zomreli na iné príčiny smrti," uviedol doktor Goldney.

Prečo je chôdza dobrá pre vaše zdravie?

Je to bezplatný a jeden z najjednoduchších spôsobov, ako sa stať aktívnejším, schudnúť a byť zdravší. Hoci je často prehliadaná ako forma cvičenia, rýchla chôdza vám pomôže zvýšiť vytrvalosť, spáliť prebytočné kalórie a zlepšiť zdravie vášho srdca.

Zdravotnícky orgán tvrdí, že nemusíte chodiť celé hodiny, už len rýchla desaťminútová každodenná prechádzka má veľa zdravotných výhod a započítava sa do odporúčaných 150 minút týždenného cvičenia. Tempo rýchlej chôdze by malo byť väčšie ako pri obyčajnej prechádzke. Rýchlu chôdzu spoznáte podľa toho, že ešte dokážete rozprávať, ale už nedokážete zaspievať slová piesne.

Odborníci odporúčajú, aby ste sa snažili vytvoriť si z chôdze zvyk a premýšľali o spôsoboch, ako ju zaradiť do svojho každodenného programu. Môžete vyskúšať napríklad:

  • chodiť pešo do práce a na nákupy,
  • používať schody namiesto výťahu,
  • chodiť pešo s deťmi do školy,
  • pravidelne sa prechádzať s priateľmi a rodinou.