25. jan. 2023 o 09:30
mob, Koktejl

Futbalovej legendy sa zastal aj Paľo Habera: To už komu zas preplo? Môžeme sa hanbiť!

placeholder
Slovenský spevák Pavol Habera a bývalý futbalista Jozef Štibrányi.
Zdroj: instagram/TASR

Držiteľ striebornej medaily z MS sa pustil do vlády.

Domáci šport
25. jan. 2023 o 09:30
Futbalovej legendy sa zastal aj Paľo Habera: To už komu zas preplo? Môžeme sa hanbiť!

Držiteľ striebornej medaily z MS sa pustil do vlády.

Bývalý futbalista Jozef Štibrányi (83) patrí medzi slovenské športové legendy, no po ukončení kariéry sa mu nedostáva takej pocty, akú by si zaslúžil. Držiteľovi striebornej medaily z MS 1962 prišlo od Sociálnej poisťovne oznámenie, že pre valorizáciu mu zanikol nárok na športový dôchodok, informuje web tvnoviny.sk.

„Vláda SR ďakujem Vám, že ste mi odobrali športový dôchodok vo výške 19,90 eur, ktorý som poberal ako držiteľ striebornej medaily z MS v Čile 1962. Takto si vážite posledného ‚Čiľana‘ žijúceho na Slovensku. Toto je len malá ukážka toho, v ako štáte žijeme. Vy si svoje platy s poslancami určite neznížite. Môžte sa hanbiť ako sa staráte o dôchodcov,“ rozpísal sa na sociálnej sieti.

Po odkaze vicemajstra sveta sa na Instagrame ozval aj spevák Paľo Habera (60), ktorý sa Štibrányiho zastal a rovnako naložil slovenskej vláde. „Tak toto mi hlava neberie! Toto je Jozef Štibrányi - jeden z mala žijúcich strieborných medailistov z MS 1962. V tom čase to boli svetové hviezdy, presne tak isto ako tie dnešné. Som veľmi rád, že som ho stretol a že sme sa mohli porozprávať. Pán Jozef ma 83 rokov a za svoju skvelú športovú činnosť poberal od nášho štátu športový dôchodok 19,90 eur (to nie je preklep). Dočítal som sa, že aj ten mu ale teraz náš štát zrušil! Fakt tato smiešna odmena za jeho zásluhy tak strašne zaťažovala ekonomiku našej krajiny?“ napísal na sociálnej sieti a pridal aj ich spoločnú fotku.

„Náš štát rozdáva jednotlivcom v nejakej debilnej očkovacej lotérii až po 100-tisíc eur za to, že sa dali zaočkovať a tým, čo šírili alebo šíria dobré meno našej krajiny po svete, nemôžme dať čo si naozaj zaslúžia! To už komu zas preplo? Nebolo by spravodlivé hodiť do zákona, že športovec, ktorý pri reprezentácii našej krajiny dosiahne výrazný úspech -napr. medailu z MS, ME alebo olympiády - by dostaval od štátu nejaký doživotný dôchodok?“ zamýšľa sa rodák z Brezna.

„Zase tak veľa ich nie je, aby to položilo našu krajinu. Mali by mať dokonca čestné miesto na podujatiach v športe, v ktorom nás preslávili. Mladším generáciám by sme ich mali pripomínať. Takto sa akurát môžeme hanbiť za to, ako si ich nevážime. A to hovorím teraz len o športe, ale sú aj iné oblasti, kde by sa to dalo uplatniť. Ja len, že ma to už dlhšiu dobu prekvapuje a mrzí,“ zakončil Habera.