09. dec. 2022 o 13:00
krsk, Koktejl

Hudobník Neckář dostal mŕtvicu počas šoférovania: Nekončiace muky aj po 20 rokoch!

placeholder
Český spevák Václav Neckář.
Zdroj: Profimedia

Známy spevák sa nezbavil zdravotných ťažkostí dodnes.

Celebrity
09. dec. 2022 o 13:00
Hudobník Neckář dostal mŕtvicu počas šoférovania: Nekončiace muky aj po 20 rokoch!

Známy spevák sa nezbavil zdravotných ťažkostí dodnes.

Je to už 20 rokov od doby, čo prekonal český spevák Václav Neckář (79) mŕtvicu. Následky má však dodnes. Ako prezradil portálu Super.cz, trpí poruchou reči (afáziou), ktorá prichádza po mŕtvici alebo ťažkom úraze hlavy. Spevák utrpel mozgovú príhodu v roku 2002 pri šoférovaní, keď mieril na vystúpenie. Po jej prekonaní sa musel nanovo učiť texty svojich piesní a zvládať každodenné činnosti, ktoré nám pripadajú ako samozrejmé.

Spevák sa teraz stal patrónom projektu, ktorý pomôže verejnosti oboznámiť sa s touto problematikou, píše český web. Stoja za ním tvorcovia filmu Němá tajemství, ktorý hovorí práve o tejto chorobe. Slovenský herec Marián Mitaš (42) musel kvôli postave v spomínanom filme schudnúť 10 kg a oholiť si hlavu. Filmový Martin je po ťažkom úraze hlavy pripútaný na nemocničné lôžko. Trpí navyše vážnou poruchou reči.

„Príbeh toho, ako ma v roku 2002 postihla mozgová mŕtvica a ja som sa musel znova učiť nielen texty svojich piesní, ale aj slová potrebné na tie najobyčajnejšie činnosti, je už asi celkom známy. Iní ľudia, ktorých postihla afázia, sa ale stále potýkajú s predsudkami a ja som rád za každý zmysluplný projekt, ktorý pomôže tomu, aby boli títo ľudia lepšie pochopení, a ktorý im uľahčí ich situáciu,“ uzavrel Neckář.