21. feb. 2024 o 19:00
NK, Koktejl

Častá chyba pri odstraňovaní plesní: Robíte ju aj vy? Takto problém len zhoršíte!

placeholder
Trápia vás plesne v domácnosti? (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Tento populárny trik môže plesne ešte zhoršiť.

Zahraničie
21. feb. 2024 o 19:00
Častá chyba pri odstraňovaní plesní: Robíte ju aj vy? Takto problém len zhoršíte!

Tento populárny trik môže plesne ešte zhoršiť.

Plesní v domácnosti je veľmi dôležité sa zbaviť, pretože môžu nielen poškodiť váš majetok, ale aj spôsobiť zdravotné problémy. Hoci existuje mnoho spôsobov, ako ich odstrániť, napríklad saponátom alebo octom, odborníci varujú, aby sa ľudia vyhli jednej špecifickej metóde. Jimmy Englesoz, profesionálny kutil a produktový manažér výroby farieb Ronseal, vyzval majiteľov domov, aby sa vyhli natieraniu plesní špeciálnou protiplesňovou farbou, za účelom jednoduchého prekrytia, informoval Mirror.

"Častou chybou je, že ľudia použijú protiplesňovú farbu a potom ju premaľujú obyčajnou. Aby protiplesňová farba správne fungovala, musí byť použitá ako váš vrchný náter s biocídom, ktorý chráni povrch stien. Ak ju premaľujete, prekrývate ochrannú bariéru a poskytujete plesniam povrch, na ktorom môžu žiť," povedal pre The Express.

Podľa Aarona Christensena, odborníka na čistenie zo spoločnosti Homeaglow, sa plesne dajú bezpečne odstrániť s použitím jednoduchého triku - stačí obyčajný biely ocot.

"Najjednoduchší spôsob, ako vyčistiť kúpeľňové tesnenia, je vziať si zo špajze trochu octu. Nielenže si tak ušetríte cestu do obchodu pre chemikálie určené na odstraňovanie plesní, ale ušetríte aj čas pri detoxikácii kúpeľne od bielidla alebo iných toxických látok."

NHS (Britská národná zdravotnícka organizácia) upozornila, že ľudia, ktorí majú doma vlhkosť alebo plesne, sa vystavujú väčšiemu riziku infekcie dýchacích ciest, astmy alebo alergie, a uviedla, že môžu ovplyvniť aj imunitný systém.

"Plesne produkujú alergény (látky, ktoré môžu spôsobiť alergickú reakciu), dráždivé a niekedy aj toxické látky. Vdýchnutie alebo kontakt so spórami plesní môže spôsobiť alergickú reakciu, ako je kýchanie, výtok z nosa, červené oči a kožné vyrážky. Môžu spôsobiť aj astmatický záchvat," uvádza NHS na ich webe.

Plesne najviac ohrozujú dojčatá a deti, starších ľudí a ľudí s kožnými či a dýchacími problémami, ako sú alergie a astma. Riziko hrozí aj ľuďom s oslabeným imunitným systémom, napríklad tým, ktorí podstupujú chemoterapiu.

Plesne sú zvyčajne spôsobené nadmernou vlhkosťou vzduchu a investícia do odvlhčovača vzduchu by vám s týmto problémom mohla pomôcť. Plesne môžu rásť vo všetkých častiach vášho domova a niekedy dokonca na miestach, kde by ste to nečakali. Danielle Wollmannová, registrovaná odborníčka na holistickú výživu tvrdí, že pleseň môže rásť vo vašej toalete, a vyzvala ľudí, aby ju skontrolovali, pretože môže byť znakom "väčšieho problému". K ďalším oblastiam patria miesta pod odlupujúcou sa farbou na stenách a v prasklinách podlahovej lišty.