10. dec. 2022 o 04:00
Famous.cz, Koktejl

Konzumujete tieto jedlá? Pozor! Zvyšujú riziko demencie

placeholder
Konzumujete hotové potraviny? (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Majte sa na pozore.

Zahraničné správy
10. dec. 2022 o 04:00
Konzumujete tieto jedlá? Pozor! Zvyšujú riziko demencie

Majte sa na pozore.

Vedci z Brazílie tvrdia, že medzi konzumáciou veľkého množstva hotových potravín – údenín, konzerv, nátierok, paštét, pečiva, sladkostí, zmrzliny, zemiačikov, chrumiek a hotových jedál – a vyšším rizikom rozvoja demencie existuje silný vzťah.

U osôb, ktoré si kupujú tieto výrobky potravinárskeho priemyslu, ktoré prešli niekoľkonásobným spracovaním a obsahujú veľké množstvo farbív, ochucovadiel, stabilizátorov a konzervantov, dochádza k oveľa rýchlejšiemu úpadku myslenia a pamäti.

Riziko rozvoja demencie je u takýchto osôb o dvadsaťosem percent vyššie. Autori z Brazílie opierajú svoje tvrdenia o analýzu zdravotného stavu a jedálnička u desiatich tisíc osôb. A naznačili tiež, že za rýchlejším tempom kognitívneho úpadku by mohli byť protizápalové cytokíny, ktoré telo produkuje po konzumácii nezdravých potravín.

Ako človek starne, prirodzene u neho dochádza k poklesu výkonu mozgu, týka sa to predovšetkým takzvaných kognitívnych funkcií – myslenia, pamäte, rozhodovania a pod. Avšak nie u každého človeka sa rozvinie demencia.

Zatiaľ čo nespracované alebo minimálne spracované surové potraviny, ako sú ovocie a zelenina, mlieko a jogurty, obilniny, mäso a ryby, sú pre ľudské zdravie ideálnou voľbou, ultraspracované potraviny, ktoré obsahujú aditíva, ako sú príchute, farbivá, sladidlá, emulgátory, stabilizátory a konzervanty, vyvolávajú v tele produkciu cytokínov.

Tieto proteíny imunitného systému vedú k rozvoju zápalov v tkanivách vrátane nervového tkaniva v mozgu. Je teda možné, že práve tieto cytokíny produkované nezdravými potravinami môžu za rýchlejší pokles kognitívnych funkcií a vyššie riziko demencie.

„Z predchádzajúcich neurologických štúdií vyplýva, že vysoký príjem potravín západného jedálnička súvisí so znížením objemu ľavého hipokampu a šedej hmoty mozgovej u kognitívne zdravých jedincov. My sme v našej štúdii videli, že tento pokles môže súvisieť so systémovým zápalom spôsobeným konzumáciou ultra spracovaných potravín. Zvýšené hladiny cirkulujúcich zápalových cytokínov boli spojené s poklesom kognitívnych funkcií,“ uviedla doktorka Natalia Gomesová Goncalvesová z Univerzity v São Paule.