Muži, ktorí si doprajú obľúbenú kvasenú zeleninu zvanú kimči, ktorá k nám prišla z Kórey, majú menej tuku na bruchu. Podľa vedcov tri porcie kimči denne skutočne môžu znížiť riziko rozvoja pivného brucha u mužov. Avšak ani s kimči to nie je dobré preháňať, nadmerná konzumácia môže viesť k zažívacím problémom. Vhodná dávka je značne individuálna.
Konzumácia až troch porcií kimči denne môže znížiť celkové riziko obezity u mužov tým, že podporuje zdravú skladbu črevnej mikroflóry. Kimči sa vyrába kvasením nasolenej zmesi zeleniny – kapusty, reďkoviek, cibule, cesnaku, chilli a korenia.
Vedci z Južnej Kórey posudzovali zdravotný stav a množstvo telesného tuku u 116 000 kórejských mužov. Z analýzy výsledkov vyplýva, že konzumácia až troch porcií kimči denne znížila riziko obezity o jedenásť percent.
„Avšak, pretože všetky výsledky mali krivku v tvare J, odporúčame obmedziť nadmerný príjem tejto potraviny,“ uviedli autori s tým, že nadmerný príjem škodí zrejme preto, že kimči je bohaté na soľ a nadmerný príjem sodíka pôsobí na zdravie nepriaznivo v mnohých smeroch.