31. máj. 2023 o 13:55
TASR, Koktejl

Filmová dcéra Čobejová o hereckej legende Zimkovej († 71): Vrátili sa mi spomienky!

placeholder
Čobejová prehovorila o Zimkovej.
Zdroj: TASR - Michal Svítok, Instagram/cobejova

Herečka, spisovateľka, scenáristka Milka Zimková, prvá dáma divadla jedného herca, zomrela vo veku 71 rokov v utorok 30. mája v Bratislave.

Kultúra
31. máj. 2023 o 13:55
Filmová dcéra Čobejová o hereckej legende Zimkovej († 71): Vrátili sa mi spomienky!

Herečka, spisovateľka, scenáristka Milka Zimková, prvá dáma divadla jedného herca, zomrela vo veku 71 rokov v utorok 30. mája v Bratislave.

Správu o úmrtí herečky a spisovateľky Milky Zimkovej zastihla jej filmovú dcéru Michaelu Čobejovú na nakrúcaní televízneho seriálu. "Cez pauzu som si čítala správy a toto som zahliadla na Facebooku. Vrátili sa mi všetky spomienky na celé natáčanie," povedala pre TASR herečka a producentka Čobejová. So Zimkovou ju spojilo voľné pokračovanie filmu Pásla kone na betóne, ktorý v roku 1980 nakrútil Štefan Uher na základe Zimkovej rovnomenného knižného debutu.

Vo voľnom pokračovaní ... kone na betóne (1995) si Čobejová zahrala Paulínu, dcéru hlavnej hrdinky Johany Ovšenej v podaní Zimkovej. "Neboli sme v priamom kontakte, natočili sme film a odvtedy sme sa nekontaktovali, párkrát sme sa stretli na trhu na Miletičke, tam sme sa porozprávali. Tým, že mala iný druh profesijnej kariéry a ja iný, nemali sme príležitosť sa spolu niekde stretnúť," priznala Čobejová.

Podľa jej slov sa Zimkovej v pokračovaní príbehu východniarky Johanky podarilo niečo, čo filmári na Slovensku nevytvorili od čias Nežnej revolúcie. "Je to mimoriadne autentický film, kde je hlavná ženská hrdinka veľmi uveriteľná, citlivá a je taká strašne slovenská, toto bolo veľmi výnimočné," podčiarkla Čobejová. Milka Zimková bola podľa nej výnimočná nielen ako herečka.

"V úlohe autorky priniesla do kinematografie autentický prvok, ktorému diváci veria od začiatku do konca. Keď sa s odstupom čase pozerám na ...kone na betóne, boli výpoveďou o svojej dobe, o trošku naivných podnikateľských začiatkoch, ale aj tak to považujem za najlepší porevolučný film, aký tu vznikol," vyhlásila Čobejová s tým, že výnimočnosť filmu dokazuje aj jeho sledovanosť. "Neustále ho opakujú a zakaždým má svojich divákov," poznamenala herečka k snímke, ktorú nakrútil režisér Stanislav Párnický.

"Milka Zimková priniesla do kinematografie niečo úplne výnimočné. V jej prípade autorská tvorba bola rovnocenná s hereckou prácou, to bolo na nej vzácne, bola priekopníčka v kinematografii, v umení vôbec, ako autorka, ale aj ako scenáristka a herečka," uzavrela Čobejová.