29. mar. 2024 o 06:00
krsk, TASR, Koktejl

Dosadila na post riaditeľky svoju kamarátku? Zuzana Smatanová reaguje na čistky Šimkovičovej: Som v šoku!

placeholder
Hudobníčka a ilustrátorka Zuzana Smatanová a ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Zdroj: TASR - Martin Baumann, Pavel Neubauer

Náhle odvolávanie nikto nečakal.

Domáce promi
29. mar. 2024 o 06:00
Dosadila na post riaditeľky svoju kamarátku? Zuzana Smatanová reaguje na čistky Šimkovičovej: Som v šoku!

Náhle odvolávanie nikto nečakal.

Šéfka rezortu kultúry Martina Šimkovičová (52) odvolala v pondelok riaditeľov dvoch kultúrnych inštitúcií. Vo funkcii skončila riaditeľka Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana Zuzana Liptáková a generálna riaditeľka Slovenskej národnej knižnice v Martine Katarína Krištofová. Na túto rýchlu výmenu reagovala pre Nový Čas známa speváčka.

"V prípade Bibiany využila ministerka zákonnú možnosť odvolania bez udania dôvodu," informovala riaditeľka odboru komunikácie Ministerstva kultúry (MK) SR Petra Bačinská. Novou riaditeľkou Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana sa stala ekonómka Petra Flach. "Nová riaditeľka sa nám prišla v utorok predstaviť," potvrdili TASR zamestnanci Bibiany.

Zamestnanci sa búria

Aktuálne informácie hovoria o tom, že nová riaditeľka pôsobila v ekonomickej oblasti a býva v rakúskom Kittsee. S ministerkou sa majú osobne poznať.

"Zamestnancom povedala, že je ekonómka a s kultúrou ani vzdelávaním skúsenosti nemá. Ako posledného zamestnávateľa má uvedenú spoločnosť IBM. Podľa profilu na sociálnej sieti žije v Kittsee rovnako ako ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Vlani na sociálnej sieti zdieľala akciu – jogu na jachte v Chorvátsku, kde označila aj Šimkovičovú. Obe dámy boli začiatkom marca aj na premiére muzikálu Oliver na Novej scéne," informuje portál Aktuality.sk s tým, že sedeli vedľa seba.

Zamestnanci Bibiany ešte v utorok adresovali ministerke kultúry otvorený list, v ktorom vyjadrujú nesúhlas s neodôvodneným odvolaním predchádzajúcej riaditeľky Zuzany Liptákovej, žiadajú tiež vysvetlenie.

Speváčka Zuzana Smatanová.
Speváčka Zuzana Smatanová.
Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Smatanová reaguje

Nečakané čistky pobúrili aj speváčku a ilustrátorku detských kníh Zuzanu Smatanovú (39). "Som v šoku. Odvolať riaditeľku bez udania dôvodu, ktorá tam bola dlhé roky, vybraná riadnym výberovým konaním, a ktorá rozumie tomu, je absurdné. Bibianu musí viesť kompetentná osoba, ktorá prácu s kultúrou a špeciálne s tvorbou pre deti miluje," povedala na margo súčasnej situácie pre Nový Čas.

V ponuke na pultoch knižných obchodov vlani pribudla knižka speváka Petra Nagya s názvom Peter Nagy a deti. Ilustrovala ju práve Zuzana Smatanová, ktorú poznáme predovšetkým ako speváčku a skladateľku.

"Intenzívne som začala privoniavať k ilustrovaniu v roku 2017, čo nie je tak dávno. Detská ilustrácia ma vtedy začala viac baviť, robila som pre seba do zásuvky. Potom neskôr som s nimi začala komunikovať aj cez médiá. Tak sa to rozbehlo, ale asi najviac som cítila, že mám čas práve počas obdobia pandémie, keď sa hudobný svet uzavrel. Tak som začala viac kresliť," uviedla pre TASR speváčka.