27. dec. 2023 o 20:00
lv, Koktejl

Bolela vás na Vianoce hlava? Pozor na potravinovú intoleranciu: 6 najproblémovejších jedál!

placeholder
Bolesť hlavy môže odhaliť zdravotný problém. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Odborníci pripomínajú, že časté bolesti hlavy môžu byť znakom potravinovej intolerancie.

Zaujímavosti
27. dec. 2023 o 20:00
Bolela vás na Vianoce hlava? Pozor na potravinovú intoleranciu: 6 najproblémovejších jedál!

Odborníci pripomínajú, že časté bolesti hlavy môžu byť znakom potravinovej intolerancie.

Hŕstka potravín, vrátane niektorých, ktoré sa často konzumujú počas Vianoc, obsahuje chemickú látku nazývanú histamín. Potraviny ako balené mäso a vyzreté syry sa často podávajú na sviatočných večierkoch, no zvyčajne obsahujú vysoké množstvo histamínu, ktorá nemusí mať na telo vždy len blahodarné účinky, píše Mirror.

Chemická látka histamín spôsobuje bolesti hlavy a niekoľko potravín - vrátane tých, ktoré sa často konzumujú počas Vianoc, obsahuje túto zlúčeninu. Histamín síce dokáže regulovať cykly spánku a bdenia a zlepšovať kognitívne funkcie, ale tým, ktorých telo ho neznesie môže spôsobiť silné bolesti hlavy. Ak sa histamín v tele nahromadí a nie je správne odbúraný, môžu sa prejaviť aj iné príznaky, napríklad podráždenie kože, hnačka a dýchavičnosť.

Ak sa váš lekár domnieva, že určité potraviny môžu spôsobovať príznaky alergie, môže vám odporučiť eliminačnú diétu. Týchto šesť potravín má zvyčajne vysoký obsah histamínu:

1. Kvasené potraviny: Kyslá kapusta, probiotický jogurt, kefír, tempeh, natto, kombucha, miso a kimči.

2. Alkohol: Histamínová intolerancia sa považuje za potenciálny základný faktor, ktorý prispieva k neznášanlivosti alkoholu. Všetky alkoholy obsahujú histamíny a siričitany, najmä vína a pivá.

3. Balené mäso: Skúste kupovať radšej čerstvé mäso ako balené, údené alebo inak konzervované výrobky.

4. Zrejúce syry: Podľa výskumov môže mať teplota, pri ktorej sa starnutý syr skladuje, vplyv na hladinu histamínu. Štúdia zistila, že syry skladované pri teplote 22 °C obsahujú vyššie množstvo histamínu ako syry skladované pri teplote 4 °C.

5. Strukoviny: Ako sú šošovica, hrach, bôb, cícer, sója, fazuľa a arašidy.

6. Citrusové plody: Mnohé citrusové plody, vrátane pomarančov, limetiek a citrónov, v skutočnosti nemajú veľmi vysoký obsah histamínu. Pri konzumácii však môžu v tele vyvolať uvoľňovanie histamínu.

Alternatívami s nízkym obsahom histamínu môžu byť potraviny, ako je čerstvé mäso, čerstvé ovocie s obmedzeným množstvom citrusov, čerstvá zelenina s obmedzeným množstvom paradajok, baklažán a špenát. Vhodná je aj ryža, kokosové mlieko a bylinkový čaj, odporúča sa však vyhýbať sa čiernemu a zelenému čaju a celozrnným výrobkom, ako sú cestoviny a chlieb.

„Mnohí ľudia si možno neuvedomujú, že mnohé potraviny obsahujú histamín a môžu spôsobovať alergickú reakciu. Preto je veľmi dôležité viesť si potravinový denník a sledovať, ktoré potraviny vyvolávajú reakciu, pretože tento typ intolerancie sa často nesprávne diagnostikuje a zvyčajne sa zamieňa za sezónnu alebo potravinovú alergiu,“ uviedla doktorka Ellie Pierson.