29. mar. 2024 o 13:00
mob, TASR, Koktejl

Dištanc Aleny Heribanovej na tri mesiace: Moderátorka skončila bez platu a so zákazom!

placeholder
Slovenská moderátorka Alena Heribanová.
Zdroj: Instagram/alena_heribanova

Skúsená moderátorka zažila v RTVS rôzne časy, no podľa svojich slov si takúto situáciu nepamätá.

Domáce promi
29. mar. 2024 o 13:00
Dištanc Aleny Heribanovej na tri mesiace: Moderátorka skončila bez platu a so zákazom!

Skúsená moderátorka zažila v RTVS rôzne časy, no podľa svojich slov si takúto situáciu nepamätá.

Ministerstvo kultúry (MK) SR 11. marca predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Súčasná inštitúcia by sa nemala rozdeliť, navrhuje sa však viacero zmien.

Tento krok okamžite komentovali opozičné strany a aj známe osobnosti. Osud verejnoprávneho médiá nie je ľahostajný ani dlhoročnej moderátorke Alene Heribanovej (68), ktorá pre Šarm prezradila, že aj ona podpísala internú výzvu zamestnancov a externých spolupracovníkov televízie proti rušeniu RTVS.

Heribanová pôsobí v RTVS viac ako 40 rokov. Do televízie nastupovala ako mladá hlásateľka a keďže nebola členkou komunistickej strany, tak nikdy nebola preferovaná a ani oceňovaná. Napriek tomu ale dostávala pracovné ponuky, keďže ovládala anglický a nemecký jazyk. Po Nežnej revolúcii prišlo optimistické obdobie, ktoré ale narušili Mečiarove svojské predstavy o fungovaní televízie.

„Opäť sme zacítili politický tlak. Pamätám si, že v roku 1996 moja kolegyňa Adka Straková nebola ochotná prečítať text, ktorý znevažoval vtedajšieho prezidenta Michala Kováča. Musela odísť a v podobnej situácii som sa ocitla aj ja,“ povedala pre týždenník a vysvetlila o čo išlo.

„Mala som zahlásiť, že neodvysielame istú zábavnú reláciu, pretože útočí na demokraciu našej krajiny. Opak bol pritom pravda, my sme sa nedemokraticky zachovali voči tým autorom. Tri mesiace som mala preto takzvaný dištanc, nedostala som plat, mala som zákaz ísť na obrazovku,“ dodala Heribanová.

Skúsená moderátorka zažila v RTVS rôzne časy, no podľa svojich slov si takúto situáciu nepamätá. „Niekto múdry povedal: ‚Každá totalita sa začína demokratickými voľbami.‘ A najmä v tomto čase musíme rátať s rôznymi scenármi. Akceptujem, ako sme volili, koho sme si zvolili, ale zachovávam si aj kritické myslenie. Všetci by sme si mali plniť svoje povinnosti, ale aj uplatňovať si svoje práva. Nie je ľahké robiť rozhodnutia a byť za ne zodpovedný. Ale v živote sú situácie, ktoré si to vyžadujú,“ zakončila.