16. júl. 2025 o 04:00
TASR, Koktejl

Máte alergiu na roztoče? Vaša dovolenka môže byť ohrozená: Niektoré jedlá vám môžu ublížiť!

placeholder
Alergia môže výrazne ovplyvniť dovolenku. (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Roztoče môžu súvisieť aj s jedlom.

Zdravie
16. júl. 2025 o 04:00
Máte alergiu na roztoče? Vaša dovolenka môže byť ohrozená: Niektoré jedlá vám môžu ublížiť!

Roztoče môžu súvisieť aj s jedlom.

Ľudia so silnou alergiou na roztoče by na dovolenke mali byť opatrní pri stravovaní. Pri konzumácii kreviet či mušlí sa môže vyskytnúť skrížená alergická reakcia. Poukázala na to klinická imunologička a alergiologička Jaroslava Orosová, ktorá je zároveň prezidentkou Zväzu ambulantných poskytovateľov. Varuje, že skrížená reakcia môže vzniknúť z viacerých kombinácií.

„Niektoré skrížené reakcie môžu byť veľmi závažné, preto ich netreba podceňovať. Pacient s alergiou na roztoče môže reagovať aj na mäkkýše, ako sú krevety či mušle. Skrížené alergie sa najčastejšie vyskytujú medzi peľmi a potravinami. Napríklad ľudia alergickí na brezu môžu reagovať aj na jablká či lieskovce,“ priblížila lekárka.

Vylúčená podľa nej nie je ani skrížená reakcia pri blanokrídlom hmyze. „Ak je niekto alergický na jed včely, prudkú reakciu mu môže spôsobiť aj uštipnutie osou, preto treba pred dovolenkou myslieť na dobre vybavenú lekárničku, resp. aj osobný pohotovostný balíček,“ doplnila odborníčka.

Ako uviedla, hlavným prejavom skríženej alergie medzi peľmi a potravinami je orálne alergický syndróm. Objavuje sa po požití surového ovocia alebo zeleniny. „Do niekoľkých minút po jedle začnú alergika páliť pery, podnebie, jazyk, môže ho škriabať v krku, niekedy nastúpi vyrážka alebo opuch okolo úst. Môžu sa však objaviť i významnejšie príznaky, napríklad zápal spojiviek, nádcha, astma, opuch hrtanu alebo anafylaxia,“ ozrejmila Orosová.

Vysvetlila, že niekedy je výskyt skríženej reakcie spojený s peľovou sezónou. „Niektorí ľudia napríklad nemôžu jesť jablká v období kvitnutia briez, ale mimo tohto obdobia nemajú žiadne ťažkosti,“ uviedla lekárka. V iných prípadoch môže dôjsť k alergickej reakcii po požití surovej alebo čerstvej potraviny, no tepelná úprava alergénny vplyv rastlinných bielkovín zruší.

„Kým na surové jablko môže pacient zareagovať alergicky, na jablkový kompót nemusí. Výnimkou sú napríklad zeler, petržlen, korenie, orechy a arašidy, ktoré obsahujú teplu odolnejšie alergény,“ priblížila odborníčka. Upozornila, že k reakcii na zeleninu a ovocie môže dôjsť aj dotykom pri lúpaní, krájaní či strúhaní.