30. jan. 2024 o 12:00
krsk, TASR, Koktejl

Chystáte sa v lete do Chorvátska? Pripravte sa na zmeny! Skomplikuje sa cesta k moru?

placeholder
Slovinsko-chorvátsky hraničný priechod Dragonja.
Zdroj: TASR/STA

Novinka sa má dotknúť vodičov.

Cestovanie
30. jan. 2024 o 12:00
Chystáte sa v lete do Chorvátska? Pripravte sa na zmeny! Skomplikuje sa cesta k moru?

Novinka sa má dotknúť vodičov.

So susedným Chorvátskom, ktoré vlani vstúpilo do Schengenu, zdieľa Slovinsko jednu z najdlhších pozemných hraníc v rámci EÚ. Mnohí slovenskí turisti si pre cestu na dovolenku do Chorvátska vyberajú presun práve cez Slovinsko. Ako upozorňuje portál TN.cz, v tomto roku by si ale mali dať pozor na cestách.

Slovinské ministerstvo totiž pripravilo nové predpisy o dopravnej signalizácii, plánuje teda zmeniť dopravné značky. Vzniknúť majú aj úplne nové a niektoré zase prejdú zmenou, informuje web N1. Po kliknutí na odkaz si môžete prezrieť značenia.

Pribudnúť má modrá značka, ktorá označí cestu alebo jazdný pruh iba pre osobné vozidlá s aspoň 2 osobami, inak povedané pruh pre spolujazdu. Má to obmedziť počet áut, v ktorých je len jedna osoba. Na značke pri vlakovom priecestí má zmiznúť klasické zobrazenie lokomotívy. Zabudnúť by sme mali zase na značky, ktoré upozorňujú na minimálnu povolenú rýchlosť.

Problém s migrantmi

Slovinsko zadržalo minulý rok takmer dvojnásobne vyšší počet nelegálnych migrantov ako predvlani. Väčšina z ľudí, ktorí nelegálne prekročili hranice tejto krajiny, tam prišla cez územie susedného Chorvátska. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú zverejnila tamojšia polícia, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Chorvátsko je dlhodobo magnetom pre žiadateľov o azyl bez dokladov či migrantov, ktorí dúfajú, že sa cez túto krajinu dostanú do eurobloku, približuje AFP. Slovinsko v roku 2023 zadržalo 60 587 osôb, čo je takmer dvojnásobne viac než 32 024 osôb zadržaných v roku 2022, informovala tamojšia polícia na svojej webstránke. Najväčšie skupiny nelegálnych migrantov pochádzali z Afganistanu, Maroka a Pakistanu.

Takmer všetci z nich, a síce až 96 percent, prišlo na slovinské územie cez územie Chorvátska, čo predstavuje 84-percentný nárast nelegálnej migrácie cez túto hranicu. Počet nelegálnych prechodov cez hranice sa zvýšil aj v iných krajinách Európskej únie.