Máte tip? Pošlite nám ho na tip@koktejl.sk
Chorvátsko je dlhé desaťročia obľúbenou letnou destináciu pre väčšinu Čechov, ktorí ale majú medzi miestnymi nelichotivú prezývku, uvádza web mix24.cz. Z domu sa majú na dovolenku nabaliť trvanlivými potravinami, nedajú zarobiť domácim obyvateľom, tak sa im začalo hovoriť „paštikári“.
Hoci by sa mohlo zdať, že tento stereotyp je už v roku 2025 minulosťou, mnoho Chorvátov nesúhlasí. „Áno, presne tak si predstavujeme priemerného Čecha a musím povedať, že väčšina do tejto predstavy stále zapadá,“ povedal majiteľ reštaurácie Ivica zo Splitu.
O nič milší nebol ani jeho kolega Ante. „Čechov tu veľmi nemusím, na zozname ich mám na nižších pozíciách, takže keď môžem, dám prednosť napríklad Nemcom, Rakúšanom alebo Holanďanom. Niekedy sa stane, že prídu a sadnú si k stolu bez toho, aby sa spýtali. Tak im dáme najavo, že tu nie sú vítaní, napríklad tak, že si ich nevšímame,“ uviedol a pokračoval.
„Zo stola obsadeného Čechmi mám tak polovičný výnos ako keď si tam sadne niekto iný,“ zakončil Ante a posťažoval sa aj na výšku ich sprepitného, pretože často nedosiahne ani 10 %, čo je tu považované za úplné minimum.
Medzi ďalšie prezývky tiež patrí slovo „pivožrúti“, no keďže sa dnes cena tohto obľúbeného nápoja na niektorých miestach vyšplhala až k 6 eurám, Čechom sa to vôbec nepáči a v reštauráciách to nahlas komentujú. Preto majitelia podnikov už na túto klientelu ani necielia a radšej privítajú dovolenkárov z iných krajín.
Českí turisti sa ale bránia a vyzývajú domácich, aby sa nad svojim prístupom a cenotvornou zamysleli, pretože to začína byť neúnosné, píše ďalej portál mix24.cz. „Bavili sme sa aj s Nemcami, ktorí sú úplne nešťastní z toho, akým spôsobom tu zdraželo jedlo v reštauráciách. Sú zvyknutí jesť vonku, ale už na to jednoducho nemajú. To naozaj nečakali,“ hovorí pán Jan z Berouna a dodáva, že najviac podľa neho zdraželi morské plody.
O nič lepšie na tom nie sú ani nápoje. „Pivo bežne stojí okolo 5 €, niekedy aj viac. To máte už viac ako v Nemecku, pričom tu je to štandard, nič lacnejšie v podstate nenájdete. Skoro to vyzerá, akoby sa reštauratéri dohodli a držia ceny umelo vysoko,“ opísal situáciu na Jadrane a na záver sa zamyslel, že drahšie je snáď už len vo Francúzsku či Dánsku.