Lekár Nicholas DeVito varoval ľudí pred jednou z možných príčin rakoviny, s ktorou sa čoraz častejšie stretáva u mladšej generácie. Ako informoval portál Unilad, onkológ tvrdí, že nárast zaznamenal najmä u osôb mladších ako 45 rokov, pričom podľa neho k tomu prispieva jeden zlozvyk. Na čo by ste si mali dávať pozor?
Napriek tomu, že neexistuje jediná príčina rakoviny, DeVito vydal varovanie pre osoby mladšie ako 45 rokov po tom, čo zaznamenal znepokojujúci nárast počtu prípadov rakoviny. Onkológ z Dukeovej univerzity v americkom štáte Severná Karolína tvrdí, že na svojej klinike si všimol oveľa viac takýchto prípadov ako kedykoľvek predtým, a zdôrazňuje, že k tomu môže prispieť jedna vec, a to konzumovanie nezdravej stravy.
Konštatuje, že výskyt rakoviny tráviaceho traktu je u ľudí mladších ako 45 rokov na vzostupe, pričom tento trend platí aj v prípade rakoviny žlčových ciest a žalúdka. "Potraviny tu môžu zohrávať významnú úlohu, takže pre zníženie rizika je rozhodujúca znalosť zložiek a toho, ako to, čo človek konzumuje, ovplyvňuje jeho telo," uviedol DeVito.
Podľa onkológa sú najväčšími vinníkmi ultra-spracované potraviny, ktoré sú populárnejšie ako kedykoľvek predtým. "Nedostatočná regulácia v USA umožnila, aby prídavné látky, ktoré sú všeobecne uznávané ako bezpečné, zaplavili potravinový systém. Tým sa líši od Európskej únie, v ktorej potraviny musia pred spotrebou preukázať bezpečnosť zložiek. Ultra-spracované potraviny sú viditeľne zobrazované v obchodoch a niekedy aj klamlivo propagované," dodal DeVito.
Napriek tomu lekár poznamenal, že spoločné úsilie v boji proti tomuto trendu by mohol pomôcť znížiť počet úmrtí. "Bolo to možné s tabakom a dá sa to aj s potravinami. Určite to bude od Američanov vyžadovať, aby sa lepšie rozhodovali o tom, čo budú jesť, a uprednostnili svoje zdravie pred vlastným pohodlím," vysvetlil onkológ.