Lekár Nicholas DeVito varoval ľudí pred jednou z možných príčin rakoviny, s ktorou sa čoraz častejšie stretáva u mladšej generácie. Ako informoval portál Unilad, onkológ tvrdí, že nárast zaznamenal najmä u osôb mladších ako 45 rokov, pričom podľa neho k tomu prispieva jeden zlozvyk. Na čo by ste si mali dávať pozor?
Pozor na nezdravé potraviny a polotovary
Napriek tomu, že neexistuje jediná príčina rakoviny, DeVito vydal varovanie pre osoby mladšie ako 45 rokov po tom, čo zaznamenal znepokojujúci nárast počtu prípadov rakoviny. Onkológ z Dukeovej univerzity v americkom štáte Severná Karolína tvrdí, že na svojej klinike si všimol oveľa viac takýchto prípadov ako kedykoľvek predtým, a zdôrazňuje, že k tomu môže prispieť jedna vec, a to konzumovanie nezdravej stravy.
Konštatuje, že výskyt rakoviny tráviaceho traktu je u ľudí mladších ako 45 rokov na vzostupe, pričom tento trend platí aj v prípade rakoviny žlčových ciest a žalúdka. "Potraviny tu môžu zohrávať významnú úlohu, takže pre zníženie rizika je rozhodujúca znalosť zložiek a toho, ako to, čo človek konzumuje, ovplyvňuje jeho telo," uviedol DeVito.
Podľa onkológa sú najväčšími vinníkmi ultra-spracované potraviny, ktoré sú populárnejšie ako kedykoľvek predtým. "Nedostatočná regulácia v USA umožnila, aby prídavné látky, ktoré sú všeobecne uznávané ako bezpečné, zaplavili potravinový systém. Tým sa líši od Európskej únie, v ktorej potraviny musia pred spotrebou preukázať bezpečnosť zložiek. Ultra-spracované potraviny sú viditeľne zobrazované v obchodoch a niekedy aj klamlivo propagované," dodal DeVito.
Napriek tomu lekár poznamenal, že spoločné úsilie v boji proti tomuto trendu by mohol pomôcť znížiť počet úmrtí. "Bolo to možné s tabakom a dá sa to aj s potravinami. Určite to bude od Američanov vyžadovať, aby sa lepšie rozhodovali o tom, čo budú jesť, a uprednostnili svoje zdravie pred vlastným pohodlím," vysvetlil onkológ.
