29. nov. 2022 o 05:30
žani, Koktejl

Šokujúce svedectvo slovenskej novinárky o ceste taxíkom: Dávno som sa tak nebála! Rázna reakcia vodiča

placeholder
V koži novinárky by sa nechcela ocitnúť žiadna žena.
Zdroj: Instagram/zuzanahanzelova

Slová, z ktorých naskakuje husia koža.

Domáce promi
29. nov. 2022 o 05:30
Šokujúce svedectvo slovenskej novinárky o ceste taxíkom: Dávno som sa tak nebála! Rázna reakcia vodiča

Slová, z ktorých naskakuje husia koža.

Zuzana Kovačič Hanzelová zdieľala na Instagrame zážitok svojej kamarátky, tiež novinárky Laury Kellöovej. Po sobotnom koncerte rockovej kapely Billy Barman a následnej párty, sa vybrali spolu domov taxíkom. "Laura zavolala. Pán bol čudný od začiatku - hneď na začiatku nám povedal, že ani on nie je triezvy. Reagovala som, že počkať, počkať. Otočil to na srandu," opísala začiatok ich jazdy.

Ona vystúpila prvá a kamarátku požiadala, aby jej napísala, keď príde domov. Vodiča podľa ich slov malo zaujímať, či sa ho boja. Zuzana mu odpovedala, že takto ženy fungujú. Kým sa však dostala Laura domov, mala si prežiť situáciu, do ktorej by sa nechcela dostať žiadna žena.

"Naschvál neodbočil k jej bytu a šiel mimo a spýtal sa jej: Bojíte sa ma? Laura mu povedala, že nie, a nech ju láskavo okamžite odvezie domov. Bľabotal, že nás obe pozná, a znova sa jej pýtal, či sa ho bojí. Laura mi písala “Dávno som sa tak nebála,” a odvetila mu, že má v kabelke slzný plyn a nech ju okamžite vysadí. Týpek si užíval Laurinu neistotu, dosť možno aj pod vplyvom niečoho, keďže o tom sám vtipkoval," podotkla novinárka.

Hrozba použitia slzotvorného plynu mala zabrať a mladá žena sa dostala domov. "S traumou, strachom, ale živá a zdravá. A ja by som k tomu rada dodala, že ženy by si mali odinštalovať aplikáciu," vyzvala prostredníctvom sociálnej siete s tým, že nie je bezpečná pre ženy.

Dodala, že ani za tri roky sa nič nezmenilo. V 2019 jej mal totiž zavolať neznámy pán, ktorý sa mal priznať, že ju dva týždne pred telefonátom viezol v taxíku. "Vyšlo najavo, že aplikácia je naprogramovaná tak, že vodiči, ktorí vás vezú, majú vaše číslo." Nešlo vraj o ojedinelý prípad. Ozvali sa jej mnohé ženy, ktoré mali vodiči masívne obťažovať a vypisovať im po večeroch a po nociach nevyžiadané návrhy.

Obťažovania sa podľa jej slov opakujú. "Hoci verím, že väčšina vodičov je slušná, práve vedenie zatiaľ nedokázalo zlepšiť bezpečnosť klientiek. Určite príde stanovisko, kde povedia ako vážne to vnímajú. A ako urobili opatrenia. Ale zatiaľ sú to po troch rokoch len plané reči," hnevala sa. V závere vyzvala ženy, aby napísali svoje skúsenosti s tým, že spoločný tlak možno pomôžeme k zmene.

Spoločnosť, ktorú novinárky využili na prepravu, pre Koktejl uviedla, že dôrazne odsudzuje akýkoľvek druh nevhodného správania partnerských vodičov.

Prečítajte si celé znenie vyjadrenia spoločnosti Bolt:

"Dôrazne odsudzujeme akýkoľvek druh nevhodného správania partnerských vodičov. Bezpečnosť je pre spoločnosť Bolt prioritou a netolerujeme žiadnu agresiu - či už zo strany vodiča alebo používateľa aplikácie. Každý jeden negatívny podnet dôsledne preverujeme a taktiež robíme všetky kroky preto, aby bola každá jazda bezpečná. Čo sa vodičov týka, predtým, ako je vodič pridaný na našu platformu, musí mať platnú licenciu. Tú získa len bezúhonný človek bez záznamu v registri trestov. Taktiež sú pre vodičov povinné aj psychotesty. 

 

Aby sme predchádzali nepríjemným situáciám, vyzývame používateľov našej aplikácie, aby akékoľvek negatívne skúsenosti nahlasovali zákazníckemu servisu spoločnosti Bolt. Náš tím spätnú väzbu pozorne sleduje, reaguje na všetky žiadosti a podniká potrebné kroky vrátane interného vyšetrovania a spolupráce s políciou, ktorú je potrebné informovať v prípade, ak došlo k trestnému činu. Taktiež polícii zdieľame všetky potrebné údaje, ktoré jej pomôžu pri vyšetrovaní. V prípade, že partnerskí vodiči nedodržiavajú zmluvné podmienky spoločnosti Bolt a pravidlá platformy, ich prístup k platforme bude natrvalo zablokovaný. Neustále pracujeme na zlepšovaní našich služieb, aby sa všetci používatelia platformy cítili bezpečne, aby sa zlepšila ich kvalita a aby sme sa v budúcnosti vyhli takýmto situáciám."

Reakcia vodiča

Pre Refresher sa k celému incidentu vyjadril aj vodič, ktorý tvrdí, že práve on v ten deň viezol dvojicu novinárok. Juraj má na priebeh incidentu úplne iný názor. Taxikár mal podľa jeho slov novinárkam povedať, že ani on nemusí byť triezvy, no z vlastného rozhodnutia nepije.

Vysvetlil, že ich pozná z televízie, no nikdy predtým ich nevidel. Čo sa týka odklonenia z GPS trasy k cieľu, uviedol, že odbočil preto, lebo sa chcel vyhnúť semaforu. Kolegyňa novinárky Zuzany Kovačič Hanzelovej mu podľa jeho tvrdenia slzný sprej nespomínala.