13. dec. 2022 o 18:00
vv, Koktejl

Expert na otravu jedlom vymenoval šesť potravín, ktoré nevloží do úst: Pozor na zradné č.2!

placeholder
Pozor na otravu jedlom (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Dajte na slová odborníka.

Zahraničné správy
13. dec. 2022 o 18:00
Expert na otravu jedlom vymenoval šesť potravín, ktoré nevloží do úst: Pozor na zradné č.2!

Dajte na slová odborníka.

Vysoko uznávaný odborník vymenoval 6 potravín, ktorým by sme sa mali vyhýbať za každých okolností, píše vedecký portál IFLScience. Právnik Bill Marler má za sebou viac ako 20-ročné skúsenosti v oblasti súdnych sporov týkajúcich sa otravy jedlom. Pre svojich klientov sa mu doposiaľ z prípadov podarilo vyťažiť vyše 600 miliónov eur. A tu jeho pomoc ani zďaleka nekončí.

Dlhoročné skúsenosti ho presvedčili, že niektoré pokrmy jednoducho nestoja za riziká, a práve preto sa so svetom podelil o zoznam potravín, ktoré vyradil zo svojho jedálnička. Pozor, možno ich konzumujete aj vy!

Surové ustrice

Bill hovorí, že za posledných päť rokov videl čoraz viac chorôb spôsobených mäkkýšmi ako v predchádzajúcich dvoch desaťročiach. Viete, prečo je to tak? Odpoveď možno už poznáte – dôvodom je otepľovanie. Globálne otepľovanie spôsobuje produkciu mikróbov, ktoré končia v obľúbenej pochúťke mnohých – v ustriciach.

Surové ustrice.
Surové ustrice.
Zdroj: iStock
Vopred umyté a nakrájané ovocie a zelenina

Pohodlie môže byť pekné, no nesie so sebou aj temnú stránku. S potravinami dnes manipuluje čoraz viac ľudí a šancí na kontamináciu je priam neúrekom. A práve preto sa vopred pripravenému ovociu a zelenine Bill vyhýba ako čert krížu.

Vopred umyté a nakrájané ovocie a zelenina.
Vopred umyté a nakrájané ovocie a zelenina.
Zdroj: iStock
Surový kel

Otrava kelom je bežnejšia, ako si myslíte. Za posledných dvadsať rokov bolo kvôli tejto zelenine zaznamenaných viac ako 30 infekcií, vrátane baktérie Escherichia coli či salmonely. „Vypuklo až príliš veľa pandémií na to, aby sme nevenovali pozornosť riziku kontaminácie kelom. Je to jedlo, ktoré vôbec nejem,“ hovorí odborník.

Surový kel.
Surový kel.
Zdroj: iStock
Surové mäso

Informácia, ktorá zamrzí nejedného gurmána. Bill striktne radí vyhýbať sa akémukoľvek mäsu, ktoré nie je viac ako stredne prepečené. Odborník si stojí za tým, že mäso musí byť tepelne upravené pri 160 °C, aby sa zabili baktérie, ktoré by mohli spôsobiť otravu jedlom.

Surové mäso.
Surové mäso.
Zdroj: iStock
Neuvarené vajcia

Toto je samozrejmosť pre každého, kto si pamätá na epidémiu salmonely z roku 1980. A hoci je dnes šanca na otravu jedlom zo surových vajec oveľa nižšia ako pred 20 rokmi, netreba ju pokúšať.

Neuvarené vajcia.
Neuvarené vajcia.
Zdroj: iStock
Nepasterizované mlieko a džúsy

Posledným na zozname je novodobý fenomén, ktorý ste už určite zaregistrovali aj vy. Dnešná moderná doba povzbudzuje ľudí k tomu, aby pili surové mlieko a džúsy, pričom sa zastáva názoru, že pasterizácia zabíja nutričnú hodnotu.

Bill má však celkom opačný postoj a hovorí, že pasterizácia nie je nebezpečná, ale sú to práve surové nápoje, ktoré vás môžu dostať do problémov. Pasterizácia je iba bezpečnostný krok a jeho vynechanie len zvyšuje riziko nákazy baktériami, vírusmi a parazitmi.

Nepasterizované mlieko a džúsy.
Nepasterizované mlieko a džúsy.
Zdroj: iStock