Vysoko uznávaný odborník vymenoval 6 potravín, ktorým by sme sa mali vyhýbať za každých okolností, píše vedecký portál IFLScience. Právnik Bill Marler má za sebou viac ako 20-ročné skúsenosti v oblasti súdnych sporov týkajúcich sa otravy jedlom. Pre svojich klientov sa mu doposiaľ z prípadov podarilo vyťažiť vyše 600 miliónov eur. A tu jeho pomoc ani zďaleka nekončí.
Dlhoročné skúsenosti ho presvedčili, že niektoré pokrmy jednoducho nestoja za riziká, a práve preto sa so svetom podelil o zoznam potravín, ktoré vyradil zo svojho jedálnička. Pozor, možno ich konzumujete aj vy!
Bill hovorí, že za posledných päť rokov videl čoraz viac chorôb spôsobených mäkkýšmi ako v predchádzajúcich dvoch desaťročiach. Viete, prečo je to tak? Odpoveď možno už poznáte – dôvodom je otepľovanie. Globálne otepľovanie spôsobuje produkciu mikróbov, ktoré končia v obľúbenej pochúťke mnohých – v ustriciach.
Vopred umyté a nakrájané ovocie a zelenina
Pohodlie môže byť pekné, no nesie so sebou aj temnú stránku. S potravinami dnes manipuluje čoraz viac ľudí a šancí na kontamináciu je priam neúrekom. A práve preto sa vopred pripravenému ovociu a zelenine Bill vyhýba ako čert krížu.
Surový kel
Otrava kelom je bežnejšia, ako si myslíte. Za posledných dvadsať rokov bolo kvôli tejto zelenine zaznamenaných viac ako 30 infekcií, vrátane baktérie Escherichia coli či salmonely. „Vypuklo až príliš veľa pandémií na to, aby sme nevenovali pozornosť riziku kontaminácie kelom. Je to jedlo, ktoré vôbec nejem,“ hovorí odborník.
Surové mäso
Informácia, ktorá zamrzí nejedného gurmána. Bill striktne radí vyhýbať sa akémukoľvek mäsu, ktoré nie je viac ako stredne prepečené. Odborník si stojí za tým, že mäso musí byť tepelne upravené pri 160 °C, aby sa zabili baktérie, ktoré by mohli spôsobiť otravu jedlom.
Neuvarené vajcia
Toto je samozrejmosť pre každého, kto si pamätá na epidémiu salmonely z roku 1980. A hoci je dnes šanca na otravu jedlom zo surových vajec oveľa nižšia ako pred 20 rokmi, netreba ju pokúšať.
Nepasterizované mlieko a džúsy
Posledným na zozname je novodobý fenomén, ktorý ste už určite zaregistrovali aj vy. Dnešná moderná doba povzbudzuje ľudí k tomu, aby pili surové mlieko a džúsy, pričom sa zastáva názoru, že pasterizácia zabíja nutričnú hodnotu.
Bill má však celkom opačný postoj a hovorí, že pasterizácia nie je nebezpečná, ale sú to práve surové nápoje, ktoré vás môžu dostať do problémov. Pasterizácia je iba bezpečnostný krok a jeho vynechanie len zvyšuje riziko nákazy baktériami, vírusmi a parazitmi.