04. dec. 2022 o 15:00
žani, Koktejl

Dcéra Liv Bielovič potrebovala psychologickú pomoc: Herečka odhalila krutú slovenskú realitu!

placeholder
Herečka Liv Bielovič s dcérou Rebekou.
Zdroj: Instagram/livbielovic_official

Duševné zdravie detí netreba brať na ľahkú váhu.

Domáce promi
04. dec. 2022 o 15:00
Dcéra Liv Bielovič potrebovala psychologickú pomoc: Herečka odhalila krutú slovenskú realitu!

Duševné zdravie detí netreba brať na ľahkú váhu.

Herečka Liv Bielovič (38) je mamou dcéry Rebeky, ktorá v auguste oslávila 15. narodeniny. Vie preto z vlastných skúsenosti porozprávať o probléme, s ktorým sa musia rodičia na Slovensku potýkať. Psychoterapia je u nás totiž veľmi ťažko dostupná.

Hviezda zo seriálu Druhá šanca prehovorila v markizáckom Teleráne. "My samé sme s Becky riešili pár rokov dozadu tento problém. Stav bol taký, že termín sme dostali o pol roka, čo pre nás bolo nepredstaviteľné. Napriek tomu, že sme skúšali rôzne iné možnosti, ako sa dostať k iným psychológom a k inej pomoci, tak nedalo sa,” podelila sa s osobnou skúsenosťou.

Situácia bola alarmujúca už v tom čase a problémy duševného zdravia detí, mládeže ale aj dospelých sa ešte prehĺbili počas pandémie koronavírusu. Rovnako ako každý rodič, aj Liv chcela byť oporou svojej dcére.

"Začali sme sa vzdelávať. Teda najmä ja, začali sme čítať veľa kníh o komunikácii medzi dieťaťom a rodičom," opísala s tým, že je to elementárna záležitosť. Je podľa nej dôležité, aby rodičia komunikovali s deťmi a neodkladali to na neskôr. "Treba konať veci tu a teraz, ak je nejaký problém," doplnila Liv.

Vďaka rozhovorom a debatám sa jej podarilo dcére pomôcť. Klinická psychologička Jana Ševčíková s ňou súhlasila, no upozornila, že ak sa niekto dlho s dieťaťom nerozpráva, o svojom probléme nezačne len tak hovoriť. Odporúča zaujímať sa o bežné súčasti ich života, ako je hudba alebo počítačové hry, ktoré hrá.

"Dať mu najavo záujem a to dieťa počuje, že ten rodič sa o neho zaujíma a je oveľa väčšia šanca , že potom pustí aj tie veci, s ktorými sa má ťažko," poradila odborníčka. "Vôbec nie je jedno, akým spôsobom s deťmi komunikujeme. To, že sa vymieňajú nejaké slová, ešte nemusí byť komunikácia" upozornila s tým, že je nesmierne dôležité, aby rodič svoje dieťa aj počúval.