15. jan. 2025 o 04:00
Miloš Audi, Koktejl

Vedci odhalili výhody pitia horúcej čokolády: Bojuje proti mnohým závažným ochoreniam!

placeholder
Vedci odhalili výhody pitia horúcej čokolády. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Táto pochúťka zlepší vaše zdravie.

Zdravie
15. jan. 2025 o 04:00
Vedci odhalili výhody pitia horúcej čokolády: Bojuje proti mnohým závažným ochoreniam!

Táto pochúťka zlepší vaše zdravie.

V tomto chladnom ročnom období mnohí siahnu po dobrom teplom nápoji, ktorý nás zahreje. Ak si však radi pripravujete pravú horúcu čokoládu, nemusí to byť pre vás také zlé. Ako informoval portál Mirror, odborníci totiž podotýkajú, že tento kalorický nápoj má množstvo prospešných vlastností pre náš mozog.

Prospešný nápoj

Horúca čokoláda je nápoj z čistého kakaa, ktorý hoci môže byť upokojujúcou a chutnou pochúťkou, rovnako ako iné sladké jedlá má tiež vysoký obsah kalórií, cukru a tuku. Aj napriek tomu, že nie je taká zdravá ako rôzne druhy ovocia či zeleniny, podľa odborníkov má aj veľa výhod, ako napríklad predchádzanie strate pamäti a zlepšenie koncentrácie.

Španielsky portál ultimahora.es uvádza, že nápoj je bohatým zdrojom flavonoidov a antioxidačných zlúčenín, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri ochrane mozgových buniek. Flavonoidy totiž zlepšujú prekrvenie mozgu, čím sa zvyšuje okysličenie a výživa neurónov, čo podporuje funkcie, ako je pamäť a koncentrácia.

Okrem toho odborníci podotýkajú, že ak konzumujeme horúcu čokoládu s mierou, stimulujeme produkciu neurotransmiterov, ako sú serotonín a endorfíny. Tie sú zodpovedné za pocity pohody, ktoré nám môžu pomôcť uvoľniť sa, ak máme stres alebo úzkosť.

Horúca čokoláda je veľmi prospešná. (ilustračné foto)
Horúca čokoláda je veľmi prospešná. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Ako si správne pripraviť horúcu čokoládu?

Aby ste mohli získať tieto výhody, musíte nápoj správne pripraviť. Odborníci tvrdia, že na to je potrebné zabezpečiť, aby ste horúcu čokoládu pripravovali s vysokým obsahom kakaa a nízkym obsahom pridaných cukrov. Čisté kakao totiž obsahuje teobromín, čo je alkaloid, ktorý pôsobí ako mierny stimulant centrálnej nervovej sústavy a zlepšuje bdelosť bez vedľajších účinkov spojených so silnejšími stimulantmi.

Pozor na vysoký obsah cukru. (ilustračné foto)
Pozor na vysoký obsah cukru. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

V novom výskume, o ktorom hovorí portál University of Birmingham, sa tiež uvádza, že existuje čoraz viac dôkazov podporujúcich prospešnú úlohu horúcej čokolády v našej strave. Štúdia pritom vyzdvihuje pozitívne vlastnosti týkajúce sa ľudského poznania a zlepšenia kognitívnych funkcií, a to najmä u starnúcej populácie a rizikových pacientov.

Podobný názor odhalila aj ďalšia štúdia, ktorá upozornila na ďalšie výhody flavonoidov. "Tieto látky vykazujú niekoľko priaznivých účinkov na mozog. Vyvolávajú angiogenézu, neurogenézu a zmeny v morfológii neurónov, hlavne v oblastiach, ktoré sa podieľajú na učení a pamäti," podotkli autori výskumu s tým, že flavonoidy môžu znižovať aj riziko vzniku Alzheimerovej choroby a predchádzajú mŕtvici.