24. apr. 2024 o 15:55
TASR, mob, Koktejl

RTVS reaguje na vládne zmeny: Snaha ovládnuť verejnoprávne médium!

placeholder
Budova Slovenského rozhlasu.
Zdroj: TASR

Správu o novom zákone prijalo vedenie RTVS so znepokojením.

Domáca politika
24. apr. 2024 o 15:55
RTVS reaguje na vládne zmeny: Snaha ovládnuť verejnoprávne médium!

Správu o novom zákone prijalo vedenie RTVS so znepokojením.

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry (MK) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o STVR, ktorý v stredu schválila vláda.

Návrh meniaci zákon o telerozhlase nerozdeľuje jednu verejnoprávnu inštitúciu zabezpečujúcu televízne a rozhlasové vysielanie, podľa MK SR ako predkladateľa však vytvára podmienky na samostatný rozvoj Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu.

Reakcia RTVS

Správu o novom zákone o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) prijalo vedenie RTVS so znepokojením. „Rozhlas a televízia Slovenska jeho prijatím v Národnej rade SR zanikne. Schválenie zákona o STVR znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardami. Legislatívne podmienky boli nastavené tak, že nebolo potrebné rušiť celú inštitúciu. V prípade, že vzniká potreba zo strany vlády zlepšiť situáciu v RTVS a meniť procesy a nastavenia, nie je potrebné prijímať nový zákon, ale novelizovať už existujúci zákon o RTVS,“ uvádza sa vo vyhlásení.

„Zrušenie inštitúcie prinesie so sebou na určité obdobie otrasy a destabilizáciu všetkých systémov a zložiek, ktoré tvoria verejnoprávne médium. Finančné náklady súvisiace s touto zmenou sú odhadované na niekoľko miliónov eur. Vedenie RTVS konštatuje, že napriek mnohým výzvam na začatie konštruktívneho dialógu a riešenie situácie sa súčasná vláda rozhodla pre účelovú zmenu vedenú snahou ovládnuť verejnoprávne médium.“