30. aug. 2022 o 04:00
Famous.cz, Koktejl

Zvyšuje káva riziko rakoviny? Pri najnovšom zistení poriadne spozorniete!

placeholder
Môže káva človeku uškodiť? (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Vedci dvíhajú varovný prst.

Zaujímavosti
30. aug. 2022 o 04:00
Zvyšuje káva riziko rakoviny? Pri najnovšom zistení poriadne spozorniete!

Vedci dvíhajú varovný prst.

Káva preukázateľne znižuje riziko rakoviny pečene a kvôli vysokému obsahu antioxidantov prospieva aj ďalším orgánom a tkanivám. Niektoré staršie výskumy o konzumácii kávy hovoria o tom, že medzi pitím tohto nápoja a vyšším rizikom rakoviny pažeráka existuje vzťah.

Vedci z Cambridgeskej univerzity však teraz potvrdili, že riziko rakoviny nezvyšuje káva ako taká, či látky v nej obsiahnuté, ale karcinogénna je príliš vysoká teplota nápoja pri konzumácii. A platí, že riziko rakoviny zvyšuje aj pitie veľmi horúceho čaju či konzumácia horúcej polievky.

Ich zistenia sú publikované v časopise Clinical Nutrition. Vedci z Cambridgeskej univerzity porovnali gény viac ako 360 000 ľudí z Veľkej Británie a Fínska a spojili ich s rizikom vzniku dvadsaťdva typov rakoviny. Z údajov vyplýva, že ľudia považovaní za geneticky náchylnejší na pitie kávy mali takmer trikrát väčšiu pravdepodobnosť, že sa u nich vyvinie rakovina pažeráka.

U žiadneho iného typu rakoviny nebola taká súvislosť nájdená. Gény pitie kávy zvýšili riziko u skutočných fanúšikov kávy, rovnako ako u ľudí, ktorí uprednostňovali iné horúce nápoje. To naznačuje, že účinky môžu byť spôsobené poškodením tkanív horúcimi tekutinami ako samotnou kávou.

„Dobrou správou je, že pitie kávy nezvyšuje riziko rozvoja väčšiny typov rakoviny. Najpravdepodobnejším dôvodom na spojenie medzi pitím kávy a rakovinou pažeráka je to, že liatie horúcej tekutiny do krku spôsobuje určité škody na bunkách,“ tvrdí autor štúdie profesor Steve Burgess z Cambridgeskej univerzity.

Táto myšlienka je podporená predchádzajúcou štúdiou vykonanou v roku 2019, v ktorej autori potvrdili, že pitie čaju pri teplote nad 60 °C zvyšuje riziko rakoviny pažeráka.