07. jún. 2023 o 19:59
TASR, Koktejl

Nenechajú sa odstrašiť: Ruské vyhrážky neodradia Britániu od dodávok zbraní na Ukrajinu

placeholder
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba (vľavo) stojí so svojím britským rezortným partnerom Jamesom Cleverlym pri pamätníku padlých hrdinov vo vojne v Kyjeve 5. júna 2023.
Zdroj: TASR/AP

Britský minister s vyjadrením nezaváhal.

Správy
07. jún. 2023 o 19:59
Nenechajú sa odstrašiť: Ruské vyhrážky neodradia Britániu od dodávok zbraní na Ukrajinu

Britský minister s vyjadrením nezaváhal.

Britániu neodradia vyhrážky Ruska, aby Ukrajine naďalej dodávala zbrane, povedal v stredu britský minister zahraničných vecí James Cleverly. Zároveň očakáva, že Moskva svoju rétoriku ešte viac vyostrí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Spojené kráľovstvo sa rozhodlo, že nesmie dovoliť, aby ho "eskalačná rétorika" z Kremľa odradila od "správnej veci", povedal Cleverly v Paríži pri otázke na poskytnutie stíhačiek F-16 Kyjevu. Myslí si, že čím budú Ukrajinci bližšie k víťazstvu, tým viac bude rétorika Moskvy eskalovať.

Šéf britskej diplomacie sa vyjadril aj k zničeniu Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny. Uviedol, že Londýn v tejto fáze nechce označiť vinníka a čaká až na všetky "všetky dostupné fakty". Podľa jeho slov je však jasné, že udalosť je priamym dôsledkom ruskej invázie na Ukrajinu. Moskva teda nesie konečnú zodpovednosť za všetku deštrukciu v tejto vojne, zdôraznil.

Cleverly sa v pondelok v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a šéfom ukrajinskej diplomacie Dmytrom Kulebom.

Spojené kráľovstvo už viac ako rok vojensky podporuje Ukrajinu v boji proti ruským inváznym silám. Londýn v máji prisľúbil Kyjevu protilietadlové rakety a stovky bojových dronov. Británia ukrajinskej armáde dodala aj strely dlhého doletu Storm Shadow.

Kachovská priehrada na rieke Dneper v Ruskom okupovanej časti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti bola zničená v utorok skoro ráno. Moskva i Kyjev sa z jej zničenia navzájom obviňujú.