Pretože je doslova nabité antioxidantmi zo skupiny flavonoidov. A obsahuje ich toľko, že pravidelná konzumácia kakaa – ale nie čokolády, ktorá obsahuje cukor a tuk – znižuje krvný tlak a chráni srdce a cievy pred chorobami.
Milovníci sladkých čokolád ale majú smolu. Ich obľúbená pochúťka obsahuje príliš veľa cukru a tuku, ktoré krvný tlak naopak zvyšujú a pôsobia zhubne na zdravie obehovej sústavy. A ich účinok už neprekoná ani veľmi zdravé kakao. Výnimku tvorí skupina extra horkých čokolád s obsahom kakaa vyšším ako osemdesiat percent. U nich je obsah cukru a tuku taký malý, že prevažuje blahodarný účinok flavonoidov z kakaa.
„Pozitívny vplyv kakaových flavonoidov na náš kardiovaskulárny systém je nepopierateľný. Použili sme veľa flavonoidov, ale niektoré tmavé čokolády majú tiež významné množstvo. Priemerný príjem flavonoidov je asi trikrát nižší, než potrebujete, aby ste pocítili účinky, takže si myslím, že keď ľudia príjem čistého kakaa zvýšia, budú mať z toho zdravotný prospech. Flavonoidy ale môžete získať aj z červeného vína, čučoriedok či špenátu,“ uviedol autor štúdie profesor Christian Heiss. Štúdiu publikoval odborný časopis Frontiers in Nutrition.