Máte tip? Pošlite nám ho na tip@koktejl.sk
Príjemné letné teploty v októbri podnietili mnohých Slovákov, aby cestovali do zahraničia a užili si ich dosýta. Výnimkou nebola ani čitateľka Koktejlu, ktorá navštívila tureckú Kapadókiu. V romantickej oblasti si neužila len oddych, ale aj miestnu či svetovú kuchyňu.
Nášmu webu poslala záber z večere, akú rozhodne nečakala. Po tom, čo si objednala nie až tak turecký pokrm - kuracie fajitas, prekvapilo ju netradičné servírovanie. "Aby mi kúsky mäsa a zeleniny nevychladli, dostala som ich na stále horiacom plameni, bol to rozhodne zážitok," poznamenala k svojim fotkám čitateľka, ktorá si na večeri pochutila v turistickej oblasti. Zábery nájdete v galérii pod článkom.
Spolu s kamarátkou si objednali kuracie fajitas, jablkový čaj, pohár vína, kurací wrap, a zapekané huby, čo ich vyšlo na 860 tl (29 eur).
Hlavná dovolenková sezóna v exotickom Turecku sa podľa odborníkov od roku 2040 v tomto regióne pravdepodobne zmení z letných mesiacov na september a október. Začína to potvrdzovať aj prílev turistov v jesenných mesiacoch.
Turecko je čoraz horúcejšie
Rekordnú teplotu 49,5 stupňa Celzia tento rok namerali v Turecku v polovici augusta. Predchádzajúci teplotný rekord v Turecku bol 49,1 stupňa z roku 2021, informuje TASR podľa agentúry DPA. Rekordnú teplotu sa podarilo namerať v provincii Eskišehir na severozápade Turecka v regióne Stredná Anatólia.
Podľa vedcov je hlavným dôvodom rekordných teplôt v Turecku klimatická zmena. Hoci zvyšovanie teplôt vyvoláva aj meteorologický jav El Niňo, vlny horúčav sa stávajú čoraz intenzívnejšie a dlhšie.
"Turecko bude v priebehu nasledujúcich 30 či 40 rokov vystavené omnoho vyšším teplotám, rovnako ako celé Stredomorie," konštatoval Baris Önol z Istanbulskej technickej univerzity.