25. apr. 2024 o 20:00
NK, Koktejl

Čo o vašom zdraví prezrádza váš jazyk? Znepokojujúce príznaky: Pozor na rakovinu!

placeholder
Vzhľad vášho jazyka môže veľa vypovedať o vašom zdraví.
Zdroj: iStock

Toto sú príznaky, na ktoré si treba dať pozor.

Zahraničie
25. apr. 2024 o 20:00
Čo o vašom zdraví prezrádza váš jazyk? Znepokojujúce príznaky: Pozor na rakovinu!

Toto sú príznaky, na ktoré si treba dať pozor.

Jazyk sa pravidelne označuje za indikátor celkového zdravia. Lekárka čínskej medicíny Jiaming Ju tvrdí, že sa z neho môžeme "veľmi veľa" naučiť.

"Ich analýzou môžeme určiť, ako na nás vplýva všetko od stravy až po počasie. Jazyk slúži ako zrkadlo, ktoré odráža nielen zdravie našej ústnej dutiny, ale ponúka aj pohľad na našu celkovú pohodu. Jeho farba, štruktúra, úroveň vlhkosti a dokonca aj prítomnosť povlaku môžu odhaliť množstvo informácií o vnútornom fungovaní tela a slúžiť ako diagnostický nástroj pre rôzne zdravotné stavy," povedala pre Mirror.

"Zdravý jazyk má ružovú farbu a mierne drsný povrch. Túto štruktúru mu dodávajú drobné hrbolčeky na vrchnej strane, ktoré sa nazývajú papily," opísala klinická riaditeľka spoločnosti Bupa Sarah Ramageová.

Abnormálne škvrny, hrčky alebo fľaky môžu byť príznakom rakoviny ústnej dutiny. Jiaming však na internete zmapovala aj ďalšie znepokojujúce príznaky.

Hrebienkovitý okraj

"Otlačky zubov na okraji jazyka sú znakom nedostatku Qi - termín čínskej medicíny pre životnú vitalitu," tvrdí 38-ročná zakladateľka spoločnosti Kun Health. Medzi bežné príznaky podľa nej patrí pocit ospalosti alebo únavy, bolesť svalov a nepravidelná menštruácia.

"Príčina? Zlé trávenie a prepracovanosť," vysvetlila pred tým, ako začala radiť: "Jedlo pomaly prežúvajte a trikrát týždenne cvičte cviky na posilnenie stredu tela."

Bledý jazyk

"Je to príznak, že máte niečoho v krvi nedostatok, ktorý sprevádzajú tieto príznaky: chronická únava, dlhá menštruácia s bledým krvácaním, závraty a tupé bolesti hlavy. Príčiny? Strava, anémia a úraz. Na vyriešenie problému optimalizujte zdravie tráviaceho traktu a jedzte potraviny bohaté na železo," uviedla Jiaming.

Sarah medzitým varuje pred krémovými bielymi škvrnami alebo léziami, ktoré by mohli poukazovať na plesňovú infekciu. Zvyčajne je neškodná a dá sa ľahko liečiť ústnym gélom z lekárne. Je však dôležité neignorovať ju, pretože ak sa nelieči, môže sa rozšíriť do iných častí úst alebo zadnej časti hrdla.

Suchý, intenzívne červený jazyk

"Suchý intenzívne červený často popraskaný jazyk bez povlaku, je znakom nedostatku jin, ktorý sa prejavuje návalmi horúčavy, zlým spánkom, bolesťami kolien/dolnej časti chrbta a nárastom chuti do jedla a neuhasiteľným smädom," vysvetlila Jiaming. Tieto príznaky môžu byť do veľkej miery spôsobené hektickým životným štýlom a vekom spolu s genetikou. Jiaming radí vyhýbať sa koreneným a pikantným jedlám.

Medzitým parodontologička Sally Cramová povedala, že červený alebo lesklý jazyk môže znamenať nedostatok kyseliny listovej alebo vitamínu B12. A červené rany, ako napríklad vredy, môžu byť znakom stresu.

Bledý, vlhký a opuchnutý jazyk

"Je to znak nedostatku jangu, ktorý sprevádzajú tieto príznaky: ľahký pocit chladu pri zmene počasia, sezónna afektívna porucha v chladnejších mesiacoch a nedostatok energie a motivácie," pokračovala Jiaming. Na zmiernenie príznakov odporúča každodennú rýchlu chôdzu na čerstvom vzduchu, pobyt na slnku a udržiavanie nôh v teple, čo pomáha krvnému obehu.

Lekárka Siobhan Deshauerová - špecialistka na internú medicínu a reumatológiu, upozornila, že lesklý, červený jazyk môže byť znakom, že máte nedostatok vitamínu B12.