Ale nemenej dôležité sú aj prebiotiká, čo sú živiny, ktoré človek nestrávi, ale naopak slúžia ako potrava črevným baktériám. Sušené slivky sú prebiotickou potravou, ktorá ale zároveň zabraňuje úbytku kostnej hmoty. Vedci z Kalifornie zistili, že sacharidy a polyfenoly v sušených slivkách pôsobia ako prebiotiká a pomáhajú obnoviť zdravie kostí.
„Ako sacharidová zložka, tak polyfenoly v sušených slivkách zmenili črevnú mikroflóru a boli spojené s pozitívnymi účinkami na kosti, konkrétne s obnovou kostí. Podľa definície sú prebiotiká substráty, ktoré menia zloženie alebo aktivitu mikrobiómu v črevách a prinášajú výhody pre zdravie jedinca (majiteľa čriev),“ vysvetlila hlavná autorka štúdie doktorka Brenda Smith z univerzity v Indiane.
V predchádzajúcich štúdiách sa zistilo, že sušené slivky stimulujú priaznivé zmeny črevnej mikroflóry a chránia zdravie kostí. Tieto účinky boli do značnej miery pripisované ich polyfenolickým zlúčeninám; presné mechanizmy a príspevok ďalších dôležitých živín, ako sú sacharidy, však boli nejasné.
Doktorka dodáva, že vitamíny, minerály a ďalšie zlúčeniny v sušených slivkách môžu tiež prispieť k zdraviu kostí a čriev. „Tento výskum nás približuje k pochopeniu jedinečných vlastností sušených sliviek a zároveň podčiarkuje dôležitosť konzumácie ovocia,“ dodáva.