Hoci sa predtým verilo, že zvyšuje krvný tlak a je nebezpečná pre osoby s chorobami srdca a ciev, dnes vieme, že jej striedma konzumácia môže obehovej sústave naopak pomáhať. Podľa kardiológov z New Orleans je však lepšie kvôli tomuto účelu piť kávu ráno a dopoludnia. Vtedy pôsobí na srdce blahodárne.
Pokiaľ ľudia pijú kávu popoludní a večer, zdravotný prínos obehovej sústave je slabší. Vedci z Tulane University v New Orleans skúmali účinky kávy na 40 725 ľuďoch v priebehu dvadsiatich rokov.
Osoby, ktoré pili kravu ráno, mali o 31 percent nižšiu pravdepodobnosť srdcových ochorení v porovnaní s ostatnými dvomi skupinami, ktoré pili kávu popoludní a večer. Riziko predčasnej smrti na choroby srdca a ciev boli u ranných konzumentov kávy o 16 percent nižšie.
"Toto je prvá štúdia, ktorá ukazuje, že nie je dôležité len to, či pijete kávu alebo koľko jej pijete, ale je dôležitá denná doba. Možno by sme mali v budúcnosti premýšľať o poskytovaní rád ohľadom načasovania diétneho poradenstva. Možné vysvetlenie je, že popoludňajšia alebo večerná konzumácia kávy môže narušiť cirkadiánne rytmy a hladiny hormónov, ako je melatonín," uvádzajú autori z Tulane University.
"To zase vedie k zmenám kardiovaskulárnych rizikových faktorov, ako je zápal a krvný tlak. Potrebujeme klinické štúdie, aby sme otestovali potenciálny vplyv zmeny dennej doby, keď ľudia pijú kávu,“ dodali.